Adriana Banásová Samospráva

Aký osud čaká otváracie hodiny podnikov v centre mesta sa zatiaľ nevie, rozhodnutia sa v decembri nedočkáme

O definitívnej podobe návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý upravuje otváracie hodiny podnikom v bratislavskom Starom Meste, poslanci miestneho zastupiteľstva na svojom decembrovom zasadnutí nerozhodnú.

Ilustračný obrázok k článku Aký osud čaká otváracie hodiny podnikov v centre mesta sa zatiaľ nevie, rozhodnutia sa v decembri nedočkáme
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Ako na dnešnom stretnutí s dotknutými prevádzkovateľmi povedal staromestský starosta Radoslav Števčík, tento návrh nebude predmetom najbližšieho rokovania zastupiteľstva a odsúva sa na obdobie po budúcoročných parlamentných voľbách.

Starosta Števčík svoj návrh stiahol z decembrového mestského zastupiteľstva. Oznámil to na verejnom prerokovaní tohto návrhu so Staromešťanmi. Stiahol tiež návrh o dvojnásobnom zvýšení dane za terasy. K obom návrhom sa chce vrátiť až po marcových voľbách.

Terasy sa rozťahujú a zavadzajú chodcom

„Mrzí ma táto situácia, keď sa z vecného riešenia stala politická téma,“ povedal Števčík. Starosta taktiež informoval, že na decembrovom rokovaní poslancov sa nebude ani rozhodovať o dvojnásobnom zvýšení poplatku za letné terasy.

Podľa Števčíka sa vytvorí pracovná skupina, ktorá posúdi pripomienky k návrhom VZN. Ako ďalej tvrdí, ambíciou mestskej časti nie je niečo regulovať či zakazovať. „Máme zákon o obecnom zriadení, aby sme určili pravidlá prevádzkovej doby,“ vysvetlil.

Prečítajte si tiež: Za sedenia na terasách by mali prevádzkovatelia podnikov podľa VZN zaplatiť až dvojnásobok ako doteraz. Zruinuje to malé podniky?

V prípade zvýšenia poplatku za terasy zas argumentoval, že v roku 2000 bolo v historickom centre hlavného mesta 1500 štvorcových metrov (m2) letných terás. „Tento rok 3300 m2 letných terás, na budúci rok bude 4000 m2?“ opýtal sa Števčík na stretnutí, ktorého sa zúčastnilo viac ako 100 ľudí.

Ako tvrdí, ľudia sa sťažujú, že sa v centre Bratislavy nedá korzovať a terasy sa rozťahujú. Navrhované VZN teda malo platiť ako regulačný nástroj po vzore Prahy 1.

Dotknutí prevádzkovatelia spísali starostovi hromadnú výzvu, ktorou ho požiadali o stiahnutie návrhu troch VZN, ktoré sa týkajú otváracích časov či zvýšenia dane za užívanie verejného priestranstva. Na včerajšom stretnutí vyjadrili nesúhlas s navrhovanými VZN.

„Ak budem kupovať byt a chcem ticho, tak pôjdem bývať do Čunova, nie do centra mesta,“ argumentoval jeden z podnikateľov. Ďalší uviedol, že on vo svojej prevádzke spravil po upozornení opatrenia a znížil hlučnosť. „No sú tu aj takí, ktorí tieto upozornenia akceptovať nechcú, prečo by som mal za nich trpieť?“ opýtal sa.

Viacerí sa zhodli na tom, že navrhované nariadenie by bolo pre nich likvidačné, lebo nočný život sa začína práve od 22.00 h. „Prečo cesta nevedie prostredníctvom merania hluku, určenia normy a podľa toho stanoviť prevádzkové doby?“ uviedla dotknutá prevádzkarka. Zaznel aj názor, že ak by sa navrhované VZN prijali, dlhodobo by to mohlo degradovať turizmus v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Na akej ulici v centre mesta leží váš obľúbený podnik? Pozrite sa, dokedy by mal byť otvorený podľa nového návrhu VZN

Problémom je hluk

Prítomní obyvatelia Starého Mesta povedali, že hlučnosť v centre Bratislavy ich likviduje. „Podnikatelia argumentujú, že prijatím VZN sa vytratí v Starom Meste život. On sa už vytráca, lebo bežní ľudia sú vyhnaní na perifériu,“ povedala občianka. Iná zas upozornila, že v noci sa v centre nedá spať a človek má pocit, akoby bol priamo na tanečnom parkete.

„Bratislava vyzerá v noci a nadránom hrozne, to je hluk, rozbíjanie fliaš a zvratky. Žiadna kultúra,“ upozornila.

Staré Mesto v pripravovanom VZN o otváracích hodinách prevádzok v centre mesta rozdeľuje svoje územie na tri zóny. V prvej, kam patrí najužšie centrum mesta, budú môcť byť prevádzky otvorené v piatok a sobotu od 08.00 do 02.00 h nasledujúceho dňa. Po polnoci však už podľa návrhu nesmie byť počuť hudba. Od nedele do štvrtka budú musieť bary, ktoré sa nachádzajú napríklad na Hviezdoslavovom námestí, zatvoriť už o polnoci.

Prečítajte si tiež:

Otváracia doba podnikov v Starom meste verzus VZN: Prevádzkari podnikov chcú v prípade prijatia návrhu podať žalobu

V druhej zóne má byť režim prísnejší, prevádzkari tam musia zatvoriť svoje podniky v piatok a sobotu o polnoci, v ostatné dni o 23.00 h. Do tejto zóny patrí napríklad Jesenského ulica či Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu. V tretej zóne sa majú prevádzky zatvárať počas celého týždňa už o 22.00 h.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM