KAW Správy Samospráva

Župan Juraj Droba nechce byť len "údržbár". Ktoré projekty v kraji treba dotiahnuť do konca?

Aj napriek zložitej situácii sa Úradu Bratislavského samosprávneho kraja podarilo pustiť do projektov, ktoré po nás zostanú, hovorí Juraj Droba pri ohliadnutí sa za rokom 2020.

Ilustračný obrázok k článku Župan Juraj Droba nechce byť len "údržbár". Ktoré projekty v kraji treba dotiahnuť do konca?
Zdroj: Juraj Droba

Slovensko, podobne ako celý svet, má za sebou ťažký rok. Pandémia koronavírusu pripravila mnohých ľudí o prácu, o svoje plány a niektorých aj o zdravie. S Jurajom Drobom sme sa zhovárali o tom, aký bol tento rok pre Bratislavský kraj, čo sa podarilo a čo, naopak, muselo zostať bokom.

Čo sa podarilo

„Aj napriek zložitej situácii sa nám podarilo pustiť do projektov, ktoré po nás zostanú. Týkajú sa dopravy, sociálnych vecí, či školstva. Opravujeme cesty i mosty, staviame cyklotrasy. Po desiatich rokoch župa získala úplnú vlastnícku aj manažérsku kontrolu nad spoločnosťou RCB a pripravuje jej transformáciu tak, aby sme vybudovali modernú cestársku spoločnosť 21. storočia,“ vyratúva vydarené projekty župan.

V sociálnej oblasti považuje za dôležitú tému spustenie procesu deinštituciona­lizácie sociálnych služieb. „Vďaka tomu sa väčšie zariadenia zmenia na menšie, rodinného typu. Nemenej významná je aj kultúra. Pustili sme sa do rekonštrukcie pamiatok ako je Malokarpatské osvetové stredisko v Modre či synagóga v Senci. Dokončili sme opravu barokového mostíka v Stupave. Púšťame sa do rekonštrukcie župného Divadla ARÉNA v Petržalke. Župa už má v rukách právoplatné stavebné povolenie,“ hovorí Juraj Droba.

Bokom nezostala ani obnova škôl. „Významne sme investovali do rekonštrukcie škôl, na historických budovách vymieňame okná. Zriaďujeme nové odbory a celkovo zvyšujeme atraktivitu stredného školstva. Nezabúdame ani na životné prostredie či zdravotníctvo,“ zdôrazňuje župan.

Pozastavený projekt

Kvôli výpadku príjmov museli niektoré projekty zostať bokom. „Museli sme pozastaviť obľúbenú regionálnu dotačnú schému a niektoré investičné projekty sme museli presunúť do ďalšieho obdobia. Dobrou správou ale je, že župní poslanci schválili rozpočet na rok 2021 a tam počítame nielen so znovuobnovením dotácií, ale aj s mnohými ďalšími ambicióznymi projektami. Kraj plánuje investovať do rekonštrukcie centier odborného vzdelávania a prípravy, deinštituciona­lizácie sociálnych služieb, aj do budovania ciest,“ vymenováva plány župy Droba.

Nechce byť len „údržbár“

Redakciu Bratislava24 zaujímalo, čo by si Juraj Droba želal v rámci pracovnej oblasti v roku 2021. „Keď som nastupoval na župu, sľúbil som, že Úrad Bratislavského kraja nebude len údržbárom, ale pustíme sa aj do náročnejších projektov, ktoré ostanú dlho po nás. Som presvedčený o tom, že sme na dobrej ceste a želám si, aby sa nám tieto rozbehnuté projekty podarilo dotiahnuť do zdarného konca,“ dodáva na záver Juraj Droba.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM