ESL Správy Samospráva

Zúfalé samosprávy: Vláda stále mení podmienky na testovanie, sme psychicky vyčerpaní

Ráno sa dozvieme jedno, popoludní to už neplatí. Predstavitelia samospráv sú zúfalí z chaosu, ktorý vládne okolo pandemických opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Zúfalé samosprávy: Vláda stále mení podmienky na testovanie, sme psychicky vyčerpaní
Zdroj: Facebook.com/Karlova Ves

Pandemická situácia v krajine sa stále nelepší a najhoršie je, že akosi ani nevidno svetlo na konci tunela. Mnohí ľudia sú zúfalí a majú pocit, že okolo opatrení vládne chaos. Zdá sa, že sa veľmi nemýlia. Potvrdzujú to totiž aj viaceré samosprávy, ktoré musia zabezpečiť testovanie.

Neustále zmeny

„Keď ráno dostaneš mailom od štátu aktualizovaný Manuál testovania „Zachráňme spolu životy“ a popoludní sa v čerstvých správach dočítaš, že ministerstvo vydá nový manuál pre samosprávy k testovaniu. Zachráň sa, kto môžeš,“ napísala začiatkom týždňa na svojom facebooku zúfalá starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Redakcia Bratislava24 sa s ňou preto spojila a zisťovala viac.

"„Ešte som si nestihla prečítať doručenú verziu toho, čo a ako máme robiť, už je vraj na ceste nová. Práve teraz prebieha ako každý utorok pravidelná porada vedenia mestskej časti. Stále nevieme a obávam sa, že dnes sa ani nedozvieme, na čo sa máme pripraviť počas víkendu. Sme z tej dlhodobej improvizácie psychicky aj fyzicky unavení. Za prípravou testovania je skrytej mnoho neviditeľnej administratívnej a organizačnej práce,“ uviedla starostka pre Bratisava24.

Pre samosprávy je totiž obrovský rozdiel, či sa má pripravovať na testovanie tisícov alebo desaťtisícov ľudí. Je veľký rozdiel vytierať nosy 10 hodín a kratšie a je tiež frustrujúce, ak samosprávy všetko pripravia a potom nik dlhé hodiny nechodí.

Neschválené MOM-ky

Zvláštne tiež je, že štát chce od samospráv, aby všetko pripravili v priebehu pár hodín, no ony musia na rozhodnutia čakať dlhé dni.

„„Máme pripravené viaceré alternatívy, kde by mohli byť otvorené pre našich obyvateľov tzv. MOM-ky (trvalé mobilné odberové miesta), no musíme čakať na ich schválenie ministerstvom zdravotníctva. Potrebovali by sme jedno na Dlhých dieloch, jedno by sme chceli v Dome kultúry, eventuálne aj pod Mostom Lafranconi,“ dodáva Dana Čahojová.

Starostka vraví, že toto sa dá vydržať len vďaka skvelým ľuďom, ktorí na úrade pracujú. Bez nich by sa spomínaný chaos dal len ťažko zvládať.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM