Rôzne Správy

ZOO Bratislava oslavuje: Prvých návštevníkov privítala presne pred 58 rokmi

Bratislavská zoologická záhrada má dnes narodeniny! Detské tváre rozjasňuje od 9. mája 1960. Pozrite si unikátne archívne zábery jej začiatkov.

Ilustračný obrázok k článku ZOO Bratislava oslavuje: Prvých návštevníkov privítala presne pred 58 rokmi
16
Galéria
Zdroj: TASR

Myšlienka postaviť ZOO v hlavnom meste Slovenska sa zrodila po vojne, v roku 1948. Skúsenosti so stavbou podobných objektov boli vtedy minimálne a tak sa s realizáciou ZOO čakalo ešte ďalšie desaťročie.

Uvažovali o Železnej studničke

Výber lokality na stavbu ZOO nebol jednoznačný. Uvažovalo sa o záhrade v okolí Železnej studničky, napokon však toto prostredie vyhodnotili ako nevyhovujúce. Robotníci si vysúkali rukávy a s výstavbou v Mlynskej doline, kde sa ZOO nachádza dodnes, začali v máji 1959. Už o rok neskôr sa dočkali Bratislavčania jej slávnostného otvorenia.

Počas prvých dvoch desaťročí jej existencie chovatelia dosiahli mnoho úspechov – v bratislavskej ZOO sa darilo makakom, paviánom, dikobrazom, nutriám, leopardom, pumám aj psom dingo. ZOO ako jedna z prvých v Európe odchovala aj mláďatá rysa ostrovida.

Ťažké časy ZOO

Veľkým zásahom do bežného chodu ZOO však bola výstavba kanalizačného zberača a diaľničnej prípojky v rokoch 1981 – 1985. Vtedy sa zlikvidovali až dve tretiny vybudovanej expozičnej časti pôvodného areálu. Ďalšia rana prišla v roku 1995 v podobe rozhodnutia o výstavbe diaľnice D2 Bratislava Lamačská cesta – Staré Grunty, ktorá odštartovala v marci 2003.

Výstavba diaľnice nebola príjemnou kulisou ZOO, nezastavila však jej rozvoj. „V rokoch 2002 – 2003 sa vybudovalo nové chovné zariadenie pre ťavy dvojhrbé, kulany turkménske a poníky shetlandské v lesnej časti areálu a začala sa výstavba chovného zariadenia pre kozy skrutkorohé a paovce hrivnaté,“ informuje ZOO Bratislava na svojej webovej stránke.

Zložité časy si ZOO zažila aj pri výstavbe tunela Sitina. Od decembra 2003 bol areál pre verejnosť uzatvorený až do dostavby nového vchodu, parkoviska a protihlukovej bariéry.

Nové pavilóny

ZOO sa z ťažkých skúšok spamätala a pustila sa do nových projektov. Od roku 2004 sa v nej deti okrem živých zvierat tešia aj z návštevy DinoParku – jedinečnej expozície druhohorných plazov v strednej Európe. V roku 2006 zažila ZOO ďalšiu radostnú udalosť – otvorenie pavilónu šeliem, ktorý patrí dodnes k najobľúbenejším častiam ZOO.

O rok neskôr sa začalo s výstavbou ďalšieho pavilónu – tentoraz primátov. Návštevníci ZOO si ho mohli pozrieť na jar v roku 2010.

Zdroj: zoobratislava.sk

Historické fotografie Bratislavskej ZOO
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM