Samospráva

Znalecký odhad na budovu Majáka nie je hotový

Oceňovanie nehnuteľnosti na Karpatskej ulici v bratislavskom Starom Meste nie je zatiaľ ukončené. Budova patrí neziskovej organizácii Maják nádeje. Hrozí, že o ňu príde v exekúcii.

Ilustračný obrázok k článku Znalecký odhad na budovu Majáka nie je hotový
Zdroj: Google

Boj o budovu v širšom centre Bratislavy, kde pôsobí nezisková organizácia Maják nádeje, pokračuje. Čaká sa na výsledky kontrol i vyčíslenie hodnoty objektu na atraktívnej adrese. Ide o budovu, ktorú mestská časť predala ešte v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún neziskovej organizácii Maják nádeje.

Oceňovanie aj kontroly

„Na oceňovaní sa zúčastnila vicestarostka Jana Španková. Prítomná bola znalkyňa z odboru oceňovania nehnuteľností a znalecký odhad ešte nie je spracovaný,“ uviedla Nora Remiárová zo staromestského miestneho úradu. Podľa nej nemá miestny úrad zatiaľ žiadne nové poznatky ani informácie v danej veci. „Od utorka minulého týždňa (12.7.), kedy sme sa dostali k exekučnému titulu, notárskej zápisnici, sme ďalšie dokumenty, resp. iné informácie nezískali,“ skonštatovala Remiárová.

Medzičasom však údajné nezákonné hospodárenie s financiami, ako aj celkové fungovanie a poskytovanie sociálnej starostlivosti zo strany neziskovej organizácie začalo preverovať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Úradníci sa pozrú aj na zabezpečenie starostlivosti o deti.

Kontrolu v neziskovej organizácii má v súčasnosti vykonávať aj odbor sociálnych vecí Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), tá ale zatiaľ ukončená nie je.

Boj nevzdávajú

Staré Mesto podniká právne kroky, aby o budovu neprišlo. „Keďže ide o prípad, ktorý je stále ‚v riešení‘, nebolo by veľmi šťastné, aby sme teraz verejne špecifikovali kroky, ktoré podnikáme ešte predtým, než sa o nich dozvedia oficiálnou cestou aj príslušné subjekty. Odpovedať na to je teda predčasné,“ doplnila Remiárová.

O údajných podozreniach z opätovného porušovania zákona, štatútu, korporátnych dokumentov či zakladacej listiny zo stany organizácie Maják nádeje informovalo vedenie Starého Mesta v polovici júla. Podľa neho dochádza aj k nezákonnému používaniu financií, ktoré Maják nádeje dostával od ministerstva práce a BSK. Tie mali byť používané výhradne na účely, pre ktoré bola nadácia zriadená, teda na poskytovanie sociálnej pomoci a humanitárnej starostlivosti.

Okrem toho môže samospráva reálne prísť o budovu na Karpatskej ulici, ktorú v roku 2002 predalo za symbolických vtedajších 100 korún neziskovej organizácii Maják nádeje, avšak s predkupným právom zapísaným v katastri nehnuteľností a na liste vlastníctva. Konaním riaditeľa organizácie Pavla Ruska však podľa vedenia mestskej časti a jej právneho zástupcu vznikol dlh vo výške 600.000 eur a bol vydaný príkaz na exekúciu. Pavol Rusko s médiami dlhodobo nekomunikuje.

Prečítajte si tiež: Príde Staré Mesto o jednu zo svojich budov?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM