Správy

Príde Staré Mesto o jednu zo svojich budov?

Bratislavské Staré Mesto môže reálne prísť o budovu na Karpatskej ulici. Tú predalo ešte v roku 2002 za symbolických vtedajších 100 korún neziskovej organizácii Maják nádeje.

Ilustračný obrázok k článku Príde Staré Mesto o jednu zo svojich budov?
Zdroj: TASR

Predaj však obsahoval predkupné právo zapísané v katastri nehnuteľností a na liste vlastníctva. Na tlačovej konferencii to uviedla staromestská vicestarostka Jana Španková.

Zo strany mestskej časti bola spomínaná budova vkladom do tohto projektu pre pomoc týraným matkám s deťmi, obete domáceho násilia a bez strechy nad hlavou. Predkupným právom si pritom samospráva chcela chrániť „svoj“ majetok.

Príkaz na exekúciu

Konaním riaditeľa organizácie Pavla Ruska však podľa vedenia mestskej časti a jej právneho zástupcu vznikol dlh vo výške 600-tisíc eur a bol vydaný príkaz na exekúciu. V tejto súvislosti už mestská časť v pondelok dostala informáciu o čase a mieste oceňovania nehnuteľnosti, teda zisťovania aktuálnej ceny predmetnej budovy.

„Z udalostí, ktoré sa mestská časť dozvedela pred pár dňami, vyplýva, že zo strany Majáka nádeje, resp. Pavla Ruska, prichádza k pokusu o prevod nehnuteľnosti, ktorý je podľa nás protizákonný,“ povedala Španková.

Španková zdôraznila, že samospráva nechce v žiadnom prípade predať budovu, ale chce naďalej poskytovať sociálne ubytovanie ľuďom, ktorí to v mestskej časti potrebujú. „Nemáme záujem predávať funkčnú budovu,“ konštatovala poslankyňa. V tejto súvislosti však priznala, že miestna sociálna komisia už riešila podnety a sťažnosti napr. o tom, že deti z Karpatskej sú zanedbávané. O týchto skutočnostiach upovedomila mestská časť aj ministerstvo práce.

Staré Mesto v celej veci podniklo a podniká právne kroky na zabránenie exekúcii a snaží sa neprísť o budovu na Karpatskej ulici.

Čítajte aj: Ktorá bratislavská novostavba sa vám páči?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM