Nina Táborská Rôzne

„Živé tvory sa stávajú vecou!“ Mačiatka na zavolanie pobúrili Slobodu zvierat

Kontroverzná spoločnosť Uber Slovensko už nemá odporcov len v radoch taxikárov, ale aj u ochrancov zvierat. Sloboda zvierat totižto „dôrazne protestuje“ voči aktivite alternatívnej taxi služby a občianskeho združenia SAOZ, ktorí počas včerajšieho dňa ponúkali rozvoz mačiat na pomaznanie.

Ilustračný obrázok k článku „Živé tvory sa stávajú vecou!“ Mačiatka na zavolanie pobúrili Slobodu zvierat
Zdroj: TASR

Uber Slovensko sa počas utorka spojil so združením Slovenská aliancia ochrancov zvierat a neponúkal len odvoz, ale aj dovoz mačiatok priamo k vám. Za 15 eur ste sa mohli 15 minút maznať s mačiatkami.

Myšlienka dobrá, chvály nehodná?

Suma, ktorú včera užívatelia Uber-u zaplatili, poputuje útulkom, karanténnym staniciam a zvieratám, ktoré sú umiestnené v dočasných opaterách. Navyše, každý túto sumu mohol navýšiť, prípadne si niektoré z mačiatok aj adoptovať. S mačiatkami bol prítomný aj zástupca útulku, ktorý asistoval pri ich prevoze a dohliadal na bezpečnosť mačiat aj počas spomínaných 15tich minútach.

Sloboda zvierat však dôrazne protestuje voči tejto aktivite, kedy za peniaze ponúkla služba svojim klientom rozvoz mačiat na pomaznanie. „O 15 minút ich naložili a odviezli ďalšiemu klientovi. Zvieratá sú takto vystavované stresu a strachu z neznámeho prostredia, ľudí a transportov. Živé tvory sa stávajú vecou! Je nám ľúto, že práve občianske združenie SAOZ sa hrdo prezentuje kampaňou Zviera nie je vec," vyhlásila Sloboda zvierat, ktorú Uber tiež vyzval na spoluprácu.

„Povedali sme rázne nie!“ vyhlásila Sloboda zvierat a uviedla, že táto aktivita bola nevhodná hneď z viacerých dôvodov. „Mačky sú teritoriálne zvieratá a zmena miesta pre ne znamená veľký stres,“ vysvetľuje združenie a pripomína, že mačky a mačiatka z útulkov sú navyše mimoriadne vystresované, nakoľko prežili už vo svojom živote veľa zlého a takéto vystavovanie ich ešte väčšiemu stresu je pre ne o to viac nevhodné.

„Nevieme, kto vymyslel koncepciu ponuky mačiek vo svete, ale isté je, že sa neporadil s chovateľmi mačiek. Respektíve, nezohľadnil ich názor. Mačka totižto netúži po tom, aby ju hladkali cudzí ľudia v pre ňu neznámom prostredí,“ vyhlásilo združenie.

Chovatelia mačiek by zrejme tiež dali za pravdu, že mačky sa zvyknú skrývať na miesta, odkiaľ ich nie je jednoduché dostať. „Prvá reakcia mačky na cudzie prostredie môže byť, že sa uteká niekam skryť a pokojne odtiaľ niekoľko dní nevyjde. Hľadá tam bezpečie a pozoruje okolie. Toto netrvá 15 minút,“ upozornila Sloboda zvierat na záver.

A čo si myslíte o tejto aktivite vy?

Prečítajte si tiež: Chcú im pomôcť, no v skutočnosti im ubližujú. Chorobné hromadenie zvierat je vážnym problémom aj v Bratislave

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM