Správy Samospráva

Zima nás neprekvapí, tvrdí Petržalka. Sneh aj ľad vraj zvládne

Samospráva Petržalky je pripravená na zimnú údržbu komunikácií vo svojej správe, teda zabezpečenie zjazdnosti ciest a schodnosti chodníkov a schodísk.

Ilustračný obrázok k článku Zima nás neprekvapí, tvrdí Petržalka. Sneh aj ľad vraj zvládne
14
Galéria

Už sa objavuje prvý sneh a je možné, že sa v najbližších týždňoch objaví aj v Bratislave. Petržalke tvrdí, že je na to pripravená lepšie ako v minulých rokoch. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi plánuje zabezpečiť zimnú údržbu vyšším počto zamestnancov aj strojov.

Posyp

Mestská časť má v rámci posypového materiálu naskladnených 300 ton posypovej soli, päť ton piesku, päť ton posypového štrku a 40 ton ekologickej posypovej soli, takzvaný solmag.

„Tú použijeme na posyp v pásmach hygienickej ochrany spodných vôd, napríklad na cyklochodníku pri Chorvátskom ramene, keďže je šetrnejšia k životnému prostrediu,“ vysvetlil Róbert Marek, vedúci referátu správy verejných priestranstiev. K dispozícii bude mať 23 strojov.

Petržalka zabezpečuje zimnú údržbu približne 56 kilometrov komunikácií III. triedy spolu s priľahlými parkoviskami a 35 kilometrov komunikácií IV. triedy, najmä chodníkov k materským a základným školám, zdravotným zariadeniam, domovom sociálnych služieb, zastávkam MHD či prístupovej komunikácii k nemocnici na Antolskej ulici. Týka sa tiež schodísk a prístupových rámp vedúcich k 14 terasám v správe mestskej časti. Novelou zákona prešla pod samosprávu aj schodnosť chodníkov, o ktoré sa donedávna starali správcovia bytových domov, respektíve vlastníci nehnuteľností.

Podnety

Podnety týkajúce sa zimnej údržby môžu obyvatelia nahlasovať na nepretržitú službu referátu správy verejných priestranstiev. Využiť môžu telefonickú linku 0947 487 487 alebo e-mailovú adresu zimnaudrzba@petrzalka.sk. Mestská časť v tejto súvislosti už dávnejšie pripravila mapu s farebným rozlíšením verejných priestranstiev, ktorá má pomôcť zorientovať sa obyvateľom, kto je za údržbu tých ktorých komunikácií zodpovedný. K dispozícii je na jej webovej stránke.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM