Rôzne

V Bratislave žije okolo 4 500 ľudí bez domova. Zima je pre nich najkritickejším obdobím

V Bratislave žije podľa odhadov mimovládnych organizácií asi 4 500 ľudí bez domova. OZ Vagus sa o mnohých z nich stará priamo v uliciach.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave žije okolo 4 500 ľudí bez domova. Zima je pre nich najkritickejším obdobím
27
Galéria
Zdroj: TASR

Zima je pre život ľudí bez domova najhorším obdobím počas roka.Tvrdí to bratislavské občianske združenie (OZ) Vagus, a preto žiada verejnosť, aby si viac všímala ľudí bez domova.

Tisícky bezdomovcov

„Ak nájdu vonku niekoho bez pohybu, mali by sa mu v prvom rade prihovoriť a zistiť, či je v poriadku. Môžu privolať sanitku alebo zavolať na našu linku 0949 655 555,“ informovala výkonná riaditeľka združenia Alexandra Kárová.

V Bratislave žije podľa odhadov okolo 4 500 ľudí bez domova. OZ Vagus sa o mnohých z nich stará priamo v uliciach aj v dennom centre Domec, kde sa ľudia môžu najesť, osprchovať a nechať sa ošetriť.

Terénni sociálni pracovníci navštevujú ľudí bez domova tam, kde prespávajú.

Práca a bývanie

Nový integračný program Vagusu má ľuďom bez domova pomôcť nájsť si prácu a bývanie, aby sa mohli opäť začleniť do spoločnosti.

„Naša kvalifikovaná práca v teréne aj Domci stojí peniaze. Značnú časť nákladov pokrývame z jednorazových a pravidelných darov. Preto spúšťame našu každoročnú zimnú kampaň,“ povedal Kárová. Ľudia môžu OZ Vagus prispieť na pomoc ľuďom bez domova prostredníctvom webovej stránky zima.vagus.sk.

Euro pre poradcov ušetrí 12 eur systému

Kárová poukazuje aj na analýzu Inštitútu environmentálnej politiky.

Jedno euro investované do práce našich sociálnych poradcov dokáže spoločnosti ušetriť až 12 eur v nákladoch sociálneho či zdravotného systému,“ vysvetlila.

Pomoci ľudom bez domova sa v Bratislave venujú aj iné združenia a organizácie. Napríklad to je Depaul Slovensko, ktorý prevádzkuje viaceré zariadenia, napríklad nocľaháreň, útulky, ošetrovňu či zariadenie opatrovateľskej služby.

V hlavnom meste pôsobia aj OZ Stopa Slovensko, OZ Prima či OZ Proti prúdu. Možnosti, ako môže verejnosť pomôcť týmto organizáciám, nájde na ich webových stránkach.

Zdroj: YouTube.com

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM