Správy Samospráva

Židovská ulica skrásnela. Pribudli tam viaceré novinky

Verejný priestor na rohu Židovskej ulice v Bratislave, pred vjazdom do električkového tunela, dostal nový vzhľad. Samospráva ho sfunkčnila.

Ilustračný obrázok k článku Židovská ulica skrásnela. Pribudli tam viaceré novinky
4
Galéria
Zdroj: MIB

Hlavné mesto a mestská časť Staré Mesto ukončili v týchto dňoch práce na spoločnom projekte. Na Židovskej ulici pribudlo viacero noviniek.

Viac zelene

Roh ulice, s kaviarňami v okolí, kadiaľ počas sezóny prechádzajú študenti blízkej Vysokej školy múzických umení a peší turisti smerom na hrad, je zelenší. K prvým cibuľovým rastlinám, ktoré už zazeleňujú túto plochu, v letných mesiacoch pribudnú trvalky. Finálny prírastok rastlín bude pribúdať postupne, a svoj úplný vzhľad dosiahne v ďalšom vegetačnom období, kedy vyrastú všetky nasadené druhy zelene.

„Veľmi mi záleží na tom, aby sme aj menšie miesta verejného priestoru postupne rekonštruovali a dávali takto Bratislave tvár, akú má mať mesto Európskej únie v 21. storočí. Verím, že sa nám napriek súčasnej kríze bude ďalej dariť v tomto pokračovať,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V súlade s históriou

Výstavbou oporného múrika zo strany od chodníka sa zamedzilo zosunu pôdy, a tým devastácie výsadby a znečisťovania spevnených chodníkov. Zeleň tu doteraz trpela tým, že jej plocha nebola prirodzene rešpektovaná a chodci ju „ušliapali“. Tento problém autori projektu v území riešili okrem múrika aj osadením lavičiek, ktoré sú prirodzeným upozornením že „tu sa nechodí, tu sa sedí“.

Významnou zmenou je zmena povrchov peších komunikácií. Asfalt tu nahradila kamenná dlažba, ktorá prirodzene reflektuje na dané historické územie. Rovnako tak nadväzuje na dláždenie cestnej časti Židovskej ulice.

„Výsledok je ukážkou vydarenej spolupráce troch samospráv, keďže projekt Pocket Park pripravený mestskou časťou Staré Mesto uspel v žiadosti o dotáciu Bratislavského samosprávneho kraja a do realizácie sa zapojilo aj hlavné mesto,“ zhodnotila starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM