Eva Sládková Rôzne Správy

Do Petržalky sa môžu vrátiť vzácne vtáčiky. Ochranári im pripravujú podmienky

Včeláriky, brehule a rybáriky. Tieto vzácne vtáky sme v mestskej časti videli naposledy v roku 2012. Tento rok sa to však zmení.

Ilustračný obrázok k článku Do Petržalky sa môžu vrátiť vzácne vtáčiky. Ochranári im pripravujú podmienky
5
Galéria
Zdroj: BROZ

Bratislavské ochranárske združenia v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou Univerzity Komenského sa snažia, aby sa k nám vrátili. Dávno pred koronou začali realizovať projekt projekt LIFE12 NAT/SK/001137 BeeSandFish s názvom „Ochrana brehule hnedej, rybárika riečneho a včelárika zlatého“.

Vhodné prostredie

Teraz ich trošku mimoriadna situácia pribrzdila, ale aj tak je veľká šanca, že už v apríli sa pár vtáčikov v Petržalke uhniezdi. Akurát sa totiž vracajú z teplých krajín.

„V rámci projektu obnovujeme 1 750 metrov kolmých brehov a stien, z toho 422 metrov je práve na brehu petržalského Dunaja, konkrétne v časti Ovsište. Je to vhodné miesto, pretože sa nachádza v blízkosti lúk, ktoré poskytujú dostatok potravy hmyzožravým vtákom, ku ktorým patria včeláriky aj brehule,“ vysvetľuje Katarína Goffová z Prírodovedeckej fakulty UK.

Kosenie

Ochranári začali tieto porasty pravidelne kosiť. „Bolo to už veľmi potrebné opatrenie, nakoľko z veľkej časti zarastali inváznymi rastlinami, ktoré degradujú tieto vzácne a chránené lúčne porasty. V Petržalke sa teda v blízkom čase podarí spojiť potravný a hniezdny biotop, čo považujeme za ideálny prípad. Dúfame, že takýmto spôsobom tieto vzácne druhy opäť prilákame. Každé takéto zahniezdenie na území mestskej časti je preto obrovským úspechom,“ dodáva Karolína Sobeková z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Povodne

Včelárik zlatý, brehuľa hnedá a rybárik riečny potrebujú pre svoje zahniezdenie prirodzené kolmé riečne brehy. Ako protipovodňové opatrenie sa na brehy Dunaja naviezlo množstvo kameňov, často necitlivo. Ochranárom sa podarilo dohodnúť so Slovenským vodohospodárskym podnikom a samosprávou, že na spomínanom úseku to zmenia a pripravia podmienky pre tieto vtáčiky. Koronavírus a situácia s ním spojená práce trochu zabrzdili, ale už teraz sú na tomto brehu Dunaja čiastočne pripravené podmienky pre ich hniezdenie.

„Veríme, že sa nám podarí ešte nejaké práce obnoviť. Tieto vzácne druhy sa na Slovensko vrátia koncom apríla. Ak budú mať vyhovujúce podmienky, môžu nám tu vyrásť nová ich generácia,“ uzatvára Katarína Goffová.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM