Alexandra Húsková Rôzne

Zdalo by sa, že prípravy na Vianoce sú v meste pohodlnejšie. Bratislavčania sú však väčšmi pod tlakom Vianoc, ako obyvatelia iných miest

Pohoda, pokoj a čistota. Tak si viacerí z nás predstavujú Vianoce. Dostať sa k tomuto ideálu je však veľmi náročné a dokonca sa tieto tri slová navzájom akoby vylučujú. Ako však byť v pohode, aj keď všetko nemáme a ako nepodľahnúť reklamám a nákupnému šialenstvu radí psychológ Dušan Fabian.

Ilustračný obrázok k článku Zdalo by sa, že prípravy na Vianoce sú v meste pohodlnejšie. Bratislavčania sú však väčšmi pod tlakom Vianoc, ako obyvatelia iných miest
Zdroj: TASR

Sústrediť sa na tradičné hodnoty slovenských Vianoc

„Doporučujem sústrediť sa na spirituálnu, duchovnú stránku Vianoc a na vzťahové dôležitosti a najmä nepodľahnúť reklamno-komerčným tlakom,“ radí Dušan Fabian. Ľudia dnes totiž čelia zo všetkých strán predstave, že pod stromčekom má byť mnoho darčekov a v tomto období podliehajú aj zbytočným úverom a pôžičkám.

V meste je všetko zložitejšie, aj keď to vyzerá že Vianoce v meste sú pohodlnejšie, nie je to pritom tak.

Vidiek je pokojnejší, obchody nie sú otvorené non-stop, nepreháňate sa z jedného konca mesta na druhý kvôli darčeku, ktorý vám na „dve hodiny odložili“ a možno sa ani nedostanete do stavu, kedy máte pocit, že všetci jazdia príliš pomaly, zavadzajú vám a nikto vám nerozumie.

„Pripadá mi, že na vidieku si ľudia viac vychutnávajú klasiku,“ hovorí Dušan Fabian. „Mesto je búrlivý konglomerát, ľudia hľadajú od stromčeka, darčekov, až po jedlo všetko na viacerých miestach,“ dodáva. Mnoho obchodov a veľa ponáhľajúcich sa ľudí potom evokuje, že aj vy niečo urýchlene potrebujete.

Prečítajte si aj: Známa rakúska pieseň Tichá noc, svätá noc, prvýkrát zaznela na Vianoce 1818, tisícky Bratislavčanov si ju zaspievajú už o pár dní

Vianočné depresie – všetci chcú všetko vyriešiť do Vianoc

„Je mnoho ľudí, ktorí mávajú predvianočné a vianočné depresie. Túžba mať všetko hotové je špecifická v predvianočnom období. Počas pokojných vianočných dní potom prichádza kumulácia rodinných problémov. Ľudia majú následne často pocit, že nezvládli Vianoce dokonale,“ priblížil Dušan Fabian.

„Do Štedrého dňa sa, ale všetky problémy vyriešiť nedajú,“ upozorňuje Dušan Fabian.

Obranou je aj nemať prílišné očakávania. „Človek prirodzene túži po niečom špeciálnom, čo majú priniesť Vianoce. V prípade, že sa jeho očakávania nenaplnia, dokonca sviatky prinesú ešte viac rodinných hádok a problémov, prichádza frustrácia a nepohoda,“ uviedol Dušan Fabian.

Za dôležité považuje nevyčerpať všetku svoju energiu do Štedrého večera. „Po zhone príde pokoj a často sa stáva, že ľudia ochorejú a celé sviatky potom strávia v posteli,“ hovorí Dušan Fabian.

Na zvládnutie sviatočných dní a rodinných návštev doporučuje pripraviť si čo najviac vecí dopredu, nezaoberať sa detailami, ktoré už aj tak nestihneme, ale najmä sa zastaviť, upokojiť a spokojne prežiť sviatočné dni.

Hnať sa za imaginárnou dokonalosťou je často sebazničujúce a pravý „Duch Vianoc“ príde aj bez pätnástich druhov koláčov, či luxusných darov pod stromčekom. A kľučky na dverách môžeme predsa vyleštiť aj v januári.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Pozrite sa, ako sa vyrábali vianočné kolekcie a cukrovinky v bratislavskom Fi­gare

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM