OBRAZOM: Pozrite sa, ako sa vyrábali vianočné kolekcie a cukrovinky v bratislavskom Figare
Aká je história bratislavského Figara? Vedeli ste, že karamelky nazvané podľa bratov Stollwerckovcov sa predávali za Rakúsko-Uhorska v automatoch na železničných staniciach? A najpredávanejšia bonboniéra za prvej republiky niesla názov Tú mám rád.
Začiatky štolveriek
Nemecký výrobca cukroviniek Stollwerck expandovali na východ a založili pobočku v Bratislave. Počiatočný kapitál bol 300 tisíc mariek a továreň niesla meno „Císarsko-kráľovská rakúsko-uhorská dvorná továreň na čokoládu bratov Stollwerckovcov“.
- 1896 — 1900 – Štolverky dobývajú železnicu
Mliečne karamelky, tzv. „štolverky“, sa predávali v automatoch na všetkých zastávkach rakúsko-uhorských železníc. Na konci 19. storočia sa v bratislavskej továrni okrem mliečnych karameliek vyrába taktiež marcipán a pepermintové cukrovinky.
Ako prvé začali vyrábať lacné karamelky, pre široké vrstvy obyvateľstva. Tieto mliečne karamelky predávané v automatoch sa nazývali štolverky.
Do roku 1910 bola továreň jedinou svojho druhu na Slovensku.
1918 — 1938 Hity prvej republiky
V období 1. republiky sa vyrábajú bonboniéry s vlasteneckými menami ako „Kriváň“ alebo „Detvan“, avšak najpredávanejším artiklom v tomto segmente je bonboniéra „Tu mám rád“.
Kilogram tohto dezertu stál pre veľkoobchodníkov 62,50 korún, konečná cena pre spotrebiteľa sa vyšplhala na 85 korún.
- 1931-sa už v továrni vyrábala aj čokoláda, kakao, marcipán, oblátky, kandizované ovocie a rôzne cukrovinky.
- 1937-vyrábala továreň 2 300 ton výrobkov a mala 700–800 zamestnancov.
- 1944-továreň bola zničená bombardovaním.
Po roku 1945 sa továreň stala vojnovou korisťou červenej armády,ktorá ju vyplienila a spôsobila škody za 24 miliónov korún. V tomto roku bola na továreň uvalená štátna správa a neskôr bola továreň znárodnená.
- 1948-Slovenské závody na čokoládu,cukrovinky a ovocné výrobky.
- 1958-bol závod zlúčený so závodmi v Trnave a Piešťanoch a premenovaný na FIGARO
- 1963-Figaro sa stalo súčasťou kolosu Československé čokoládovny.
Továreň vyrábala čokoládové i nečokoládové cukrovinky,máčané a formované čoko cukrovinky,dezertné zmesi,čoko dražé,kakaový prášok.
Prestali sa vyrábať žuvačky,oblátky,duté figúrky a náročné kolekcie.
- 1985-ročne vyrábali 18 tisíc ton výrobkov,mali 36 percentný celoštátny podiel na výrobe kakaa a 20 percent vo výrobe čokolády.
- 1992 – Figaro Jacobs Suchard-1993-Kraft General Foods Europe.
Výrobky:
Snehulky, turecký med, bomboniéry-Tatiana, Izabela, Gerbera atď., čokolády Dana,Jana a Lena, tyčinky Nugata, Nusela, Kora, čokolády Palnusa, Bona, Paloma, Nutina, Lemoneta, Svetlana, Albena, Naďa, Zoja, salónky a kolekcie atď.
Prečítajte si aj: Unikátne archívne zábery: Staré Mesto v 80-tych rokoch
Zdroj: Figaro