Michaela Katonová Rôzne

Známa rakúska pieseň Tichá noc, svätá noc, prvýkrát zaznela na Vianoce 1818, tisícky Bratislavčanov si ju zaspievajú už o pár dní

Atmosféru a čaro Vianoc už takmer dve storočia umocňuje nielen v Európe, ale aj v iných častiach sveta známa pieseň Tichá noc, svätá noc. V súčasnosti sa spieva už vo viac ako 200 jazykoch. Aj na Slovensku sa táto svetoznáma rakúska pieseň hrá a spieva v období adventu a Vianoc.

Ilustračný obrázok k článku Známa rakúska pieseň Tichá noc, svätá noc, prvýkrát zaznela na Vianoce 1818, tisícky Bratislavčanov si ju zaspievajú už o pár dní
Zdroj: TASR

Pieseň Tichá noc, svätá noc po prvýkrát zaznela na Vianoce roku 1818 v kostolíku v rakúskom Oberndorfe. Zaspievali ju duchovný Joseph Mohr a učiteľ a organista Franz Xaver Gruber.

Text piesne zložil Joseph Mohr, rodák zo Salzburgu. Ten požiadal učiteľa Franza Xavera Grubera z Arnsdorfu, ktorý v Oberndorfe zastupoval organistu, aby k jeho básni skomponoval vhodnú melódiu s dvoma sólovými hlasmi a so sprievodom gitary, pretože organ mal poruchu.

Gruber, dojatý textom piesne a jeho posolstvom pokoja a lásky, skomponoval za necelú hodinu nesmrteľnú melódiu, ktorá sa rýchlo šírila i do ďalších miest a obcí v Rakúsku aj iných krajinách.

Už o pár dní bude táto nesmrteľná pieseň znieť aj v kostoloch v Bratislave. Podľa tradície sa zväčša spieva na polnočných štedrovečerných omšiach. V niektorých kostoloch sa sa zhasne hlavné osvetlenie, aby bola atmosféra tejto skladby ešte citeľnejšia.

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM