Rôzne

Výrubu stromov sa často nedá zabrániť

Mnohokrát ide o pravidelnú údržbu drevín, ale zároveň aj o riešenie požiadaviek zo strany obyvateľov, napríklad ak stromy veľmi tienia a zasahujú do fasád budov.

Ilustračný obrázok k článku Výrubu stromov sa často nedá zabrániť
Zdroj: TASR

Bratislavské mestské časti Rača a Ružinov začali s ošetrovaním stromov a stromovej vegetácie, ktorá si vyžaduje nevyhnutné zdravotné orezy.

V Rači pomáhajú miestni

Ide o pravidelnú údržbu drevín, ale zároveň aj o riešenie požiadaviek zo strany obyvateľov, napr. ak stromy veľmi tienia a zasahujú do fasád budov, ak je potrebné zabezpečiť podchodnú a podjazdnú výšku stromov alebo stromy poškodila búrka či vietor.

„Naši odborní zamestnanci majú územie prejdené a zmapované,“ povedala hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková.

Údržba drevín je podľa nej síce vopred naplánovaná, ale samotný plán realizácie sa dá aktualizovať a dopĺňať, a to aj podľa naliehavosti jednotlivých požiadaviek. Obyvatelia totiž takmer každý deň posielajú fotografie stromov či drevín, ktoré treba orezať alebo nejakým spôsobom ošetriť.

Bližšie informácie spolu s plánom realizácie orezov im pritom radi poskytnú na oddelení životného prostredia račianskeho miestneho úradu.

Miestna samospráva už takto ošetrila verejnú zeleň v Krasňanoch na uliciach Horná, Pekná cesta, Kadnárova, Hubeného či Hagarová. Orezom sa nevyhli ani niektoré dreviny, napr. na Cígeľskej, Závadskej či Tbiliskej.

Hovorkyňa pritom ubezpečuje, že ide výhradne o nevyhnutný zdravotný orez stromov a kríkov, ktorí si nakoniec obyvatelia daných lokalít pochvaľujú. Ošetrenie stromov vykonáva odborná arboristická spoločnosť, ktorá vzišla z verejnej obchodnej súťaže a má zmluvu s mestskou časťou.

Aj v Ružinove budú padať stromy

MsČ Ružinov zasa na svojej webovej stránke informuje o povolení na výrubov niektorých stromov a s tým súvisiacu náhradnú výsadbu, resp. o začatí konania vo veci vydania súhlasu na výrub drevín. A areáli Materskej školy Západná by sa malo odstrániť 16 stromov, ktorých súčasný stav môže ohrozovať bezpečnosť.

Ide napr. o javor, dub, smrek, lipu, brezu, borovicu či slivku višňoplodú, ktorých výrub požaduje aj fytopatologický posudok. V ňom sa konštatuje, že degeneratívne procesy prevládajú nad rastovými. Samospráva ale zároveň požaduje náhradnú výsadbu 27 nových stromov.

Vyrúbať by sa tiež mal viac ako 60-ročný topoľ pred bytovým domov na Trnavskej ceste. Na jeho kmeni sa nachádzajú nádory a viaceré dutiny s práchnivým drevom, v korune zasa suché konáre. Strom je okrem toho nad kanalizačným potrubím a už v minulosti sa vraj stávalo, že konáre upchali kanalizáciu a splašky pretekali do pivničných priestorov.

Samospráva výrub stromu povolila s tým, že v danej lokalite vysadí štyri nové ihličnaté stromy.

Samospráva zároveň informuje, že začína konania vo veci vydania súhlasu na výrub stromov. V prvom prípade ide o 42 stromov a 73 metrov štvorcových kríkov v katastrálnom území Nivy, dôvodom žiadosti je plánovaná stavba Diaľnica D1 Bratislava, križovatka Prievoz – rekonštrukcia.

Druhý prípad sa týka niekoľkých stromov na Kľukatej ulici pre plánovanú výstavbu rodinných domov.

Čítajte aj: Hrozba zhora

Výrub stromov na Ceste na Kamzík
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM