KAW Rôzne

Možno ani neviete, že vo vašom okolí rastie chránený strom. V Bratislave sú ich desiatky

Sú znakom štátov a národov, ozdobujú vlajky, spievajú sa o nich piesne. Takmer každý má svoj obľúbený strom, či už ten, na ktorý sme sa ako deti pravidelne štverali alebo ten, čo rastie pod oknami vášho domu.

Ilustračný obrázok k článku Možno ani neviete, že vo vašom okolí rastie chránený strom. V Bratislave sú ich desiatky
Zdroj: TASR

Každý kultúrny národ sa o svoje stromy stará. Na Slovensku sme k ich konkrétnej ochrane prispeli zákonom v roku 1955. Odvtedy mohli byť významné dreviny a ich skupiny vyhlásené za chránený prírodný výtvor alebo chránenú prírodnú pamiatku.

História v letokruhoch

V Bratislave máme takýchto stromov viac ako 30. Nie všetky sú vysoké a majestátne. Neraz sa za chránenú označuje aj skupina stromov. Tak je to napríklad v Slávičom údolí, kde sú šesťdesiatročné brezy previsnuté chránené od roku 1996.

Riaditeľa organizácie Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Jána Cibuľu sme sa opýtali, ako sa z obyčajného stromu stane strom chránený: „Pri výbere rozhoduje druh stromu, jeho vek, význam a estetická hodnota. Môže to byť aj nezvyčajný tvar kmeňa a tiež kvalita genetického materiálu. Dôležité je aj, aby to bol domáci druh. Niektoré stromy môžu mať tiež historický význam. Takou bola Pálffyho lipa na Palisádach, ktorá mala 300 rokov, ale odumrela a zostal z nej len výhonok.“

Ak vás chránené stromy nezaujmú na prvý pohľad svojim zjavom, mali by ste ich spoznať podľa označenia štátnym znakom a tabule s nápisom Chránený strom. „Stáva sa však často, že vandali nápisy odstránia a musíme ich tam umiestňovať nanovo,“ pokračuje Cibuľa.

Poznáte zaujímavý strom?

Ako sa takéto významne stromy hľadajú? „Zamestnanci Štátnej ochrany prírody organizujú systematický alebo príležitostný terénny prieskum. Samozrejme, preverujeme aj podnety od bežných občanov,“ hovorí riediteľ ochranárskej organizácie.

Ak máte pocit, že sa vo vašom okolí nachádza strom, ktorý by si zaslúžil väčšiu pozornosť od štátu, máte šancu uspieť ak má aspoň jednu z nasledujúcich vlastností:

  • mimoriadny vek, obvod alebo výšku
  • zvláštnosti v tvare alebo farebnosti kmeňa, koruny, listov, kvetov či plodov
  • mimoriadnu historickú, kultúrnu, ekologickú, krajinotvornú alebo estetickú hodnotu

Chránené stromy v Bratislave: magnólia na Somolického 2, magnólia na Palisádach 28, ginkgo na Godrovej 8, tis na Šulekovej, dub na Šulekovej 35, lipa na Partizánskej 9, paulovnia na Škarniclovej pri internáte, jedľa v Kráľovskom údolí 4, duglaska na Malej 3, jaseň na Rudnayovom námestí, dub na Drotárskej 29, brezy v Mlynskej doline, platan na Kysuckej, katalpa na Mickiewiczovej, moruša na Dobrovského, borovica na B. Němcovej 8, dub na Moyzesovej 4 a sofora na Vajanského nábreží v parčíku, sofora na Charkovskej v Devínskej Novej Vsi, oskoruša v devínskom vinohrade, figovník na Partizánskej 6, borovica na Vlčkovej 39, gledíčia na Vlčkovej 8, tis na Goradzovej 15, borovice na Ulici francúzskych partizánov, dub, judášovec a ľaliovník na Galandovej 7, dub na Godrovej, breza na Mišíkovej 36, gaštan na Korabinského.

Čítajte aj: Výrub drevín na Devínskej Kobyle ukončili

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM