Nina Táborská Rôzne

Zaujíma vás osud Cvernovky? Máte šancu vyjadriť sa

K tomu, čo bude s bratislavskou Cvernovkou, sa môžete vyjadriť aj vy. Areál je v súkromnom vlastníctve a čaká ho rozvoj. Mestská časť chce určiť jasné pravidlá pre územie, ktoré neodmysliteľne patrí k histórii Ružinova a Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Zaujíma vás osud Cvernovky? Máte šancu vyjadriť sa
Zdroj: Dnes24.sk

Územný plán zóny Cvernovka sa posunul do ďalšej fázy. Do 1.marca môže verejnosť pripomienkovať koncept riešenia Územného plánu zóny Cvernovka. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Ide o územie bývalej továrne na nite medzi Páričkovou, Svätoplukovou a Košickou ulicou. Jeho súčasťou je aj pamiatkovo chránený objekt pradiarne. Areál je v súkromnom vlastníctve a čaká ho rozvoj.

„Naším cieľom je určiť jasné pravidlá pre toto územie, ktoré neodmysliteľne patrí k histórii Ružinova a Bratislavy. V širšom okolí bývalej továrne sa už realizujú rôzne projekty a my by sme radi Cvernovke stanovili jasnú budúcnosť. Chceme, aby jej charakteristické črty zostali zachované a zároveň by sme chceli umožniť jej rozvoj. A to aj napriek tomu, že niektoré z budov v areály bývalej továrne jeho minulý vlastník kontroverzne zbúral,“ objasnil zámer mestskej časti Ružinov starosta Dušan Pekár.

S konceptom riešenia plánu zóny Cvernovka v dvoch jeho variantoch sa môžete oboznámiť na verejnom stretnutí, ktoré bude 15. februára 2016 o 16:00 vo veľkej sále Spoločenského domu Nivy na Súťažnej ulici 18. Do začiatku marca je potom možné koncept písomne pripomienkovať na miestny úrad.

Územný plán zóny Cvernovka spodrobní územný plán hlavného mesta a určí limity priestorového a funkčného využitia územia, stanoví dopravné a technické vybavenie lokality a aj jej vzťahy k širšiemu okoliu, kde vznikne nová autobusová stanica. Spracovateľom územného plánu zóny Cvernovka je architekt Ing. arch. Peter Žalman, CSc.

Cvernovka by sa mohla tiež premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry. Plánuje to novovzniknutá Nadácia Cvernovka. Tá chce zastrešiť a rozvinúť existujúci ľudský potenciál komunity súčasných nájomníkov bývalej Bratislavskej cvernovej továrne, ktorá sa za posledných 10 rokov stala výrazným kultúrnym a spoločenským bodom na mape mesta.

Viac o zámere sa dočítate tu: Cvernovka by sa mohla premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry. Plánuje to novovzniknutá Nadácia Cvernovka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM