Nina Táborská Rôzne

Cvernovka by sa mohla premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry. Plánuje to novovzniknutá Nadácia Cvernovka

V Bratislave vznikla Nadácia Cvernovka, ktorá chce zastrešiť a rozvinúť existujúci ľudský potenciál komunity súčasných nájomníkov bývalej Bratislavskej cvernovej továrne, známej ako Cvernovka. Tá sa za posledných 10 rokov stala výrazným kultúrnym a spoločenským bodom na mape mesta.

Ilustračný obrázok k článku Cvernovka by sa mohla premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry. Plánuje to novovzniknutá Nadácia Cvernovka
Zdroj: Dnes24.sk

Cvernovka – Bratislavská cvernová továreň, bola založená v roku 1903 a je posledným priemyselným areálom v širšom centre mesta, ktorý prežil obdobie nekoncepčného búrania priemysleného dedičstva v Bratislave. Prešla rukami rôznych vlastníkov a v súčasnosti je ním fínska spoločnosť YIT.

V budove pradiarne, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, sa v súčasnosti nachádza vyše 30 ateliérov a co-workingových priestorov s rôznorodým zameraním – maliari, grafickí a priemyselní dizajnéri, fotografi, architekti, audiovizuálni umelci, divadelníci, start-up scéna, IT vývoj, módny dizajn a priemysel a iné.

Nadácia Cvernovka, ktorá vznikla v decembri 2015, má za cieľ transformovať Cvernovku na centrum kreatívneho priemyslu, kultúry a spoločenského rozvoja.

Ako nás informoval Branislav Čavoj, nadácia už stihla získať podporu väčšiny z týchto nájomníkov a z tohto dôvodu začala rokovať o budúcnosti Cvernovky s novým majiteľom areálu – so spoločnosťou YIT Slovakia.

„Snahou nadácie je vytvorenie pozitívneho precedensu, pri ktorom by došlo k spojeniu developerského projektu a organicky sformovaného kreatívneho centra,“ informuje nadácia.

Nadácia Cvernovka plánuje v blízkej budúcnosti predstaviť podrobnejší projekt transformácie budovy pradiarne v kontexte rozvoja areálu Cvernovky. Oficiálna štartovacia webstránka www.nadaciacvernovka.sk, spustená 13. januára 2016, je určená na informovanie verejnosti o vzniku iniciatívy, zároveň umožňuje vyjadrenie jej podpory.

Ako Bratislava24.sk informovali jej tvorcovia, v priebehu prvých 24 hodín tak urobilo vyše 500 ľudí.

Nadácia Cvernovka vznikla minulý rok z iniciatívy Šymona Klimana, Viliama Csina, Borisa Meluša a Branislava Čavoja. Členom správnej rady sú okrem zakladeľov aj Zora Jaurová, Martin Lipták, Igor Marko a Vladimír Vaculík.

Prečítajte si tiež: Bude mať Bratislava novú kreatívnu štvrť? Vieme o novom projekte The Most pod Mostom SNP

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM