Michaela Katonová Rôzne

Zatepľovanie panelákov vytvára zo sídlisk farebnú džungľu

Zatepľovanie bytových domov je témou, ktorá sa dotýka všetkých častí hlavného mesta. Najviac diskutovanou fázou zateplenia je samotný vzhľad nových fasád. Kompaktný charakter sídlisk sa za posledné roky transformoval do nekontrolovateľného farebného chaosu.

Ilustračný obrázok k článku Zatepľovanie panelákov vytvára zo sídlisk farebnú džungľu
Zdroj: Dnes24.sk

Zateplenie alebo dodatočné vylepšenie tepelno-izolačných vlastností budov je v súčastnosti veľmi aktuálnou témou. Týmto spôsobom sa podstatne znižuje energetická náročnosť, čo pociťujú predovšetkým obyvatelia objektu. Druhou stranou je však samotný vzhľad po zateplení.

Chýba norma

Obyvatelia rozhodujú o finálnej fasáde bytových domov na schôdzach. Norma, ktorá by usmerňovala, ako má bytovka po zateplení presne vyzerať, neexituje. Sídliská sa tak menia na farebnú, nesúrodú zmes, na čo upozorňujú aj architekti Martin Kvitkovský a Martin Varga.

„Zámer obyvateľov, ktorí sa touto cestou snažia „poľudštiť” neosobnosť panelových domov v súčasnosti dospel do opačného extrému a prebujnelé sídliská sú výrazným rušivým prvkom nielen v siluete mesta, ale vzhľadom k mierke a polohe mnohých z nich, aj do celkovej podoby krajiny,“ konštatujú architekti.

Jednotný charakter bytoviek, ozvláštnený maľbami či reflexnými prvkami by mohol prispieť aj k lepšej orientácii. „Luminiscenčné a reflexné časti fasád na seba preberajú orientačnú funkciu, no zároveň umožňujú náučnú a zábavnú formu komunikácie v mestskom priestore,“ opisujú Kvitovský a Varga.

Pod zateplením zmizli vzácne maľby

Zateplením v Petržalke zmizlo aj šesť monumentálnych malieb na panelákoch. Poslednú maľbu Mier sa podarilo zachrániť vďaka iniciatíve Martina Kleibla.

Pri výstavbe sídliska Petržalka v rokoch 1973 až 1990 platil zákon, podľa ktorého muselo byť vyčlenené isté percento na umelecké dotvorenie. Jeho súčasťou boli aj monumentálne maľby. Vznikali na štítových stenách 12-poschodových panelákov. Plnili nielen umeleckú funkciu, ale boli aj dobrým orientačným bodom.

V súčastnosti žiadny podobný zákon nie je a hoci sú paneláky na jednom sídlisku, často to tak nevyzerá. Osvetlené maľby či názvy ulíc by v noci uľahčili cestu domov a počas dňa by sídlisko pôsobilo jednotne.

Prečítajte si tiež: Obnovená monumentálna maľba Mier bola poslednou v Petržalke

Zdroj foto: Martin Kvitovský a Martin Varga

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM