Rôzne

Zámocký park v Pezinku je opäť otvorený. Pribudli v ňom nekosené plochy pre hmyz

Po znovuotvorení parku tu nájdete okrem ošetrených stromov aj vyčlenené nekosené plochy s lúčnymi kvetmi a bylinami.

Ilustračný obrázok k článku Zámocký park v Pezinku je opäť otvorený. Pribudli v ňom nekosené plochy pre hmyz
9
Galéria
Zdroj: Mesto Pezinok

Zámocký park v Pezinku, ktorý bol uzavretý od polovice marca, je otvorený! Návštevníci sa opäť môžu prechádzať v tieni stromov, ktoré sú po ozdravných orezoch.

Park je otvorený!

Park mesto uzavrelo zo 17. na 18. marec 2019 pre silný vietor, ktorý spôsobil vyvrátenie mohutného stromu. Po znovuotvorení parku tu nájdete okrem ošetrených stromov aj vyčlenené nekosené plochy s lúčnymi kvetmi a bylinami, ktoré slúžia ako útočisko pre užitočný hmyz.

„Od uzavretia parku mesto nelenilo, spracovalo návrh výzvy na inventarizáciu zelene, doplnili potrebné požiadavky, aby následne prebehla uzávierka, hodnotenie a vyhodnotenie súťaže (apríl). V máji prebehli rokovania s vysúťaženou firmou a začiatok pasportu zelene v parku. V polovici júna bol ukončený pasport a spracovanie návrhu výzvy. Postupne prebehli orezy na jednotlivých stromoch a niektoré sa budú ešte priebežne vykonávať,“ informuje mesto Pezinok na svojom webe.

Naďalej platí prísny zákaz vstupu psov a iných zvierat, ako aj cyklistov a korčuliarov do areálu parku.

Zámocký park

Zámocký park dal v roku 1844 vybudovať František Pálfy. V tomto období boli v okolí zámku vysadené vzácne dreviny, pod ktorými sa nachádzali pomníky obľúbených grófskych psov. Od roku 1931 park vlastní mesto Pezinok, 17. júla 1963 sa park stal kultúrnou pamiatkou.

V súčasnosti majú návštevníci možnosť oboznámiť sa s názvami rastlín a živočíchov, ako aj s bližším popisom ich výskytu v Zámockom parku na náučnom chodníku. V parku sa náchádza aj Pezinský zámok a centrum voľného času.

Počas letných mesiacov jún – august je Zámocký park v Pezinku otvorený od 6:30 do 21:00 hod.

Zámocký park v Pezinku
9
Galéria
Zdroj: Mesto Pezinok

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM