Rôzne

Park stupavského kaštieľa bude krajší: Barokový mostík prechádza rekonštrukciou

K dosiahnutiu čo najpresnejšej autenticity, zvolili projektanti pôvodné technologické spracovanie konštrukcie mosta.

Ilustračný obrázok k článku Park stupavského kaštieľa bude krajší: Barokový mostík prechádza rekonštrukciou
3
Galéria

Bratislavský samosprávny kraj revitalizuje park stupavského kaštieľa, kde sídli župný Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov. Bratislava24.sk o tom informovala Lucia Forman, hovorkyňa Bratislaského samosprávneho kra­ja.

Park stupavského kaštieľa

Park z 18. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou, má prírodno-krajinársky ráz a tvorí celok s okolitými lesmi. Jeho súčasťou je jazierko za kaštieľom a barokový mostík do kaštieľa, ktorý sa aktuálne rekonštruuje.

„Ide o krásny objekt, ktorý si zaslúži zvýšenú pozornosť. Park denne navštevuje množstvo ľudí, medzi ktorými sú najčastejšie okrem seniorov mladé rodiny s deťmi a využívajú ho na oddych či aktívny pohyb. Zveľadenie tohto priestoru je všeobecne prospešné pre širokú verejnosť,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Rekonštrukcia barokového mostu

V prvej fáze rekonštrukcie barokového mostu, ktorý tvorí priame spojenie kaštieľa z ulice, sa demontovali prvky podliehajúce reštaurátorským prácam ako zábradlie, súsošia a kamenné prvky. Ich obnova bola zrealizovaná bez definitívnej povrchovej úpravy, ktorá sa prvkom dodá až v poslednej fáze obnovy pred konečným osadením na pôvodné miesto na moste.

Rozobratím konštrukcie sa ukázalo v akom stave sa stavba a jej poškodenia nachádzajú. V spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom, projektantami a so statikmi sa aktualizovali postupy prác nutné k zachovaniu tohto jedinečného dedičstva a zvolili sa vhodné postupy obnovy mosta.

Počas rekonštrukcie sa využívajú tradičné spôsoby výroby, tradičné stavebné techniky a v závere sa zvolí čo najjemnejšie výsledné. K dosiahnutiu čo najpresnejšej autenticity, zvolili projektanti pôvodné technologické spracovanie konštrukcie mosta, pričom do úvahy vzali aj geometrické nezrovnalosti jeho jednotlivých častí. V najbližšej dobe je naplánované samotné murovanie klenieb mosta a montáž ramenátov. Ukončenie rekonštrukcie je plánované na prvý štvrťrok 2020. Celkové náklady na rok 2019 predstavujú 726 895 eur a sú hradené z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Barokový mostík v Stupave je v rekonštrukcii
3
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM