Správy Samospráva

Záhorská Bystrica začala s prístavbou školy. Pribudnú nové triedy aj šatne

Kapacita školy sa tak zvýši a už v budúcom školskom roku bude možné prijať o štyridsaťštyri žiakov viac.

Ilustračný obrázok k článku Záhorská Bystrica začala s prístavbou školy. Pribudnú nové triedy aj šatne
Zdroj: Bratislava - Záhorská Bystrica

V mestskej časti Bratislava – Záhorská Bystrica sa začala realizovať prístavba základnej školy. Výsledkom budú dve nové triedy, vstupná hala, väčšie šatne a spoločenský priestor pre žiakov. Kapacita školy sa tak zvýši a už v budúcom školskom roku bude možné prijať o štyridsaťštyri žiakov viac. Celková investícia na prístavbu bude vo výške 220-tisíc eur.

Viacero etáp prístavby

Mestská časť Bratislava – Záhorská Bystrica sa dynamicky rozvíja a priestoru v budove základnej školy bolo málo.

„Najskôr sme sa snažili skvalitniť proces výučby a technické zabezpečenie v škole. Teraz je na rade rozšírenie školy a zvýšenie jej kapacity,“ informoval Bratislava24.sk starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. „Zvýšenie kapacity základnej školy je rozdelené na viacero etáp. V prvej etape, ktorá sa práve začala, je plánovaná dostavba pavilónu A o dve triedy. Na druhú etapu je hotový projekt a začína sa výber dodávateľa. Nadstavba pavilónu B rozšíri základnú školu o ďalších šesť tried a odborné učebne,“ dodal starosta.

Mestská časť sa usilovala, podobne ako pri rozširovaní materskej školy, získať finančné prostriedky na prístavbu základnej školy aj z iných zdrojov, napríklad z eurofondov či grantov. V programovom období 2014–2020 však nebola vypísaná ani jedna výzva na stavebné dielo v oblasti základných škôl. Preto sa mestská časť rozhodla vyčleniť peniaze z vlastných zdrojov a z úveru.

Viac miesta aj v škôlke

„V uplynulých rokoch sme do obnovy základnej školy, materskej školy a areálu celkovo investovali viac ako milión eur. Len do základnej školy išlo viac ako päťstotisíc eur,“ objasňuje Jozef Krúpa.

Investície budú rásť aj naďalej. V areáli školy v súčasnosti dokončuje mestská časť multifunkčnú športovú halu a v krátkom čase plánuje rozšíriť aj materskú školu o dve triedy a jedáleň. Realizované i pripravované aktivity v školských či predškolských zariadeniach síce vyriešia momentálnu situáciu v mestskej časti, je potrebné však hľadať koncepčné riešenie. To vidí starosta Jozef Krúpa vo využití priestoru bývalého energetického učilišťa na Holom vrchu v Záhorskej Bystrici. Dnes chátrajúci areál, ktorý je vo vlastníctve župy, by bol vhodný na novú školu, škôlku či športoviská.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM