KAW Rôzne Správy

Záhada jednej bratislavskej pošty: Je sivá a predsa ČERVENÁ!

Nech bola socialistická architektúra Petržalky aká bola, niektoré budovy vyzerali lepšie v minulosti ako teraz. Pošte v Ovsišti nik nepovie inak ako "Červená", hoci to už dávno nie je pravda.

Ilustračný obrázok k článku Záhada jednej bratislavskej pošty: Je sivá a predsa ČERVENÁ!
3
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi jednotvárnymi panelákmi sa petržalská Červená pošla, postavená v roku 1980, vždy parádne vynímala. Stavba na terajšej Furdekovej (za socializmu Zetkinovej) ulici bola akousi abstrakciou veľkého červeného balíka so stopami po skladaní v každom rohu.

Orientačný bod

Štíhle horizontálne uložené hliníkové lamely červenej farby budili dojem kompaktného balíka, či poštovej schránky. Práve po nich dostala pošta názov Červená.

V minulosti tiež slúžila ako orientačný bod. Medzi sivými panelákmi ju bolo vždy dobre vidieť. Do diaľky z jej priečelia „žiaril“ nápis POŠTA. Medzi červené lamely sa však časom nasťahovali holuby a znečisťovali priestor svojim trusom tak, že pracovníci pošty už ani nemohli otvárať okná. Všetko sa zmenilo v roku 2011, keď budovu prestavali.

Červená farba teda z fasády zmizla a veľký nápis POŠTA nahradil nápis ČERVENÁ, čo odkazuje na pôvodnú podobu tejto ikonickej stavby.

Zdroj: register-architektury.sk

Viac o Bratislave v minulosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM