KAW Kultúra

Z tohto kopca je nádherný výhľad na časť Bratislavy: Objavte Kalváriu ukrytú v tôni stromov +FOTO

Oplatí sa pozrieť do mapy a vybrať sa tam, kde môžete vzdialený od ruchu mesta potichu relaxovať alebo sa pomodliť.

Ilustračný obrázok k článku Z tohto kopca je nádherný výhľad na časť Bratislavy: Objavte Kalváriu ukrytú v tôni stromov +FOTO
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Hoci sa o Kalvárii v Bratislave hovorí už dlho, nie každý toto miesto nájde len tak náhodne pri prechádzke. Je totiž ukryté v tôni stromov a vedie k nemu nenápadná cesta. Určite sa však oplatí pozrieť do mapy, a vybrať sa tam, kde môžete vzdialený od ruchu mesta potichu relaxovať alebo sa pomodliť. Z Kalvárskeho vrchu je tiež krásny výhľad na časť Bratislavy.

Zničená a zdevastovaná

Kalvária vznikla v rokoch 1694 až 1702 ako jedna z prvých a najvýznamnejších kalvárií na území Slovenska i v celom Uhorsku. Nástupom komunistického režimu v 50. rokov 20. storočia však bola zničená a zdevastovaná.

O kúsok nižšie sa nachádza Kostol Panny Márie Snežnej a lurdská jaskyňa so soškou Panny Márie z bieleho mramoru, pri ktorej veriaci osadili tisícky pamätných ďakovných tabuliek adresovaných svätici.

Obnova Kalvárie

Dodnes sa zachovala časť pôvodnej cesty, ktorá postupne prechádza revitalizáciou. ​Občianske združenie Bratislavská Kalvária, ktoré vzniklo v auguste 2019, postavilo ešte v tom istom roku na Kalváriu nové kríže spolu s kópiou pôvodnej plastiky Ježiša Krista. Vybudovalo sa aj kovové zábradlie na niektorých úsekoch krížovej cesty, aby sa zvýšila bezpečnosť pútnikov a návštevníkov Kalvárskeho vrchu.

Najviac práce bolo na obnove kaplnky – pôvodného VI. zastavenia, z ktorého ako jediného zostalo aspoň torzo. Od septembra 2020 už môžeme obdivovať vynovenú kaplnku Krížovej cesty zo 17. storočia.

Kadiaľ ísť?

Kalváriu s krížmi nájdete, keď sa od známej krčmy Funus pri Horskom parku vyberiete nahor, napríklad po ulici s názvom Na Kalvárii (pozrite mapu nižšie).

Obnovená Kalvária v Bratislave
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Viac o projektoch v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM