Michaela Katonová Rôzne Rôzne

Zabudnutý majer Jurajov dvor je odsúdený na zánik. Zachrániť by ho mohlo len šesť krokov

Majer Jurajov dvor zostal po zániku bratislavskej Dynamitky napospas osudu. Pomáhajú ho čistiť dobrovoľníci, no odpadky akoby neubúdali. Zmena je možná, len treba nájsť odvahu a začať.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnutý majer Jurajov dvor je odsúdený na zánik. Zachrániť by ho mohlo len šesť krokov
Zdroj: Dnes24.sk

Najstaršia a istý čas aj najväčšia chemická fabrika na Slovensku, s pôvodným názvom Dynamit-Nobel, zamestnávala počas socializmu až sedemtisíc ľudí. V jej okolí boli vybudované obytné kolónie pre zamestnancov, parky aj športoviská. V súčasnosti však továreň pustne a s ňou aj Jurajov dvor s vilou, kôlňou a bunkrom. Nápady na obnovenie priestoru ale existujú.

Autorom iniciatívy za zmenu majera a jeho okolia v Jurajovom dvore je Ivor Švihran. „Na predmestí zostalo rozvrátené územie plné sociálnych i ekologických zaťaží. Práve uprostred tohto marazmu sa nachádza zabudnutý majer Jurajov dvor,“ opisuje Švihran, v akom stave je miesto po zániku fabriky.

Podľa Švihrana stačí na zmenu šesť krokov. Prvým je vyčistenie záhrady a obnovenie vily, ktoré má viesť k druhému kroku, aby miesto ožilo spoločenskými akciami. „Vyše dvojhektárový areál dokáže hostiť čokoľvek od verejného čítania po festival piva,“ hovorí Švihran.

Tretím krokom by bolo využitie objektu vily. „Takýto priestor by mal patriť dobrým nápadom pre Bratislavu, aktivistom, dielňam či stretnutiam,“ konštatuje autor iniciatívy. Ivor Švihran by chcel v štvrtom kroku obnoviť domáce hospodárstvo, keďže majer v minulosti zásoboval svoje okolie rôznymi produktmi z domáceho chovu.

Tŕňom v oku sú aj schátralé garáže oproti areálu, ktoré autor plánuje vylepšiť v piatom kroku. „Zmysluplné využitie by našli napríklad ako stánky pre pravidelný blšák,“ navrhuje Švihran a dodáva, že posledným krokom je nájsť odvahu a začať.

Prečítajte si tiež: Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?

Nadšenci z M_P_ BA nezaháľajú ani cez zimu! Zaujíma vás, čo sa nachádza za otvormi v múre na Pražskej?

Zdroj foto: Dušan Horňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM