Alexandra Húsková Rôzne

Nadšenci z M_P_ BA nezaháľajú ani cez zimu! Zaujíma vás, čo sa nachádza za otvormi v múre na Pražskej?

Kam vedú a čo sa ukrýva za štyrmi čudnými otvormi v betónovom zárubnom múre pod Kalváriou na Pražskej? Sú to totiž staré vinárske pivnice. Aktivisti zo združenia M_P_ BA sa tam boli pozrieť a zdokumentovali aktuálny stav. Pozrite si viac v našej galérii.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci z M_P_ BA nezaháľajú ani cez zimu! Zaujíma vás, čo sa nachádza za otvormi v múre na Pražskej?
Zdroj: Dnes24.sk

„Ide o približne 250 metrov dlhý komplex šiestich pivníc, z ktorých len polovica je vzájomne prepojená a v interiéri sa okrem neporiadku zachovali ešte stále rôzne pôvodné prvky ako police na víno, či dvere a lampy,“ hovorí Ivor Švihran z M_P_ BA.

Sú to staré vinárske pivnice, ktoré prežili zánik pôvodných vinárskych podnikov (Vinárstvo Schmidt) aj výstavbu novej Pražskej v 70-tych rokoch. Pozemky patria podľa katastra Rimskokatolickej cirkvi.

Kto boli pôvodní majitelia pivníc?

„Zatiaľ sa snažíme zistiť viac informácií a minimálne niektoré z nich sú rozporupulné,“ uviedol Ivor Švihran z M_P_ BA.

„Jednoznačné je, že časť budov pred pivnicami patrilo v medzivojnovom období Lippertovcom (pozemky pod Pražskou im patria dodnes), ale podľa pani Lucie Schmidtovej táto budova predtým (a jej časť asi až do roku 1945) patrila aj vinárskej firme Eduard Schmidt, dokonca sa vraj nazývala Schmidtov palác,“ dodal Ivor Švihran.

„Je možné, že Schmidtovci odkúpili, či využívali po krachu firmy Palugyay aj ich priestory, no iné zdroje uvádzajú, že v roku 1933 odkúpil Palugyayov palác Stanislav Galvánek,“ domnieva sa Ivor Švihran.

„Jednoznačné je, že po roku 1948 boli, či už Palugyayove, Lippertove alebo Schmidtove pivnice začlenené pod Bratislavské vinárske závody,“ priblížil Ivor Švihran.

Čo všetko sa našlo v pivniciach?

Okrem fragmentov z čias využívania pivníc na uchovávanie vína sú priestory preplnené rôznym odpadom. Je veľmi pravdepodobné, že sa tu často uskladňovali aj ukradnuté predmety vreckárov, ktoré sa už nedali ďalej speňažiť. Nachádza sa tam mnoho prázdnych peňaženiek, či kúskov, ktoré viditeľne pochádzajú z bytových lúpeží.

Pivnice sú desaťročia otvorené a prístupné komukoľvek. 250 metrov chodieb zrejme nikto nikdy nekontroloval…

Prečítajte si viac o netradičnom objavovaní Bratislavy: Alternatívny turizmus v Bratislave? Navštívte aj vy strechy budov, najškaredšie miesta, rozhlas, televíziu či národný archív

Staré vinárske pivnice na Pražskej - autori foto Dan Kollár a Ivor Švihran
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM