Rôzne

Zabudnutá osobnosť Bratislavy: Muž, ktorý velil prvým dobrovoľným hasičom

Medzi významné osobnosti starého Prešporku patrí Ferdinand Martinengo. Pre mnohých možno neznáme meno, ale mesto na Dunaji mu rozhodne má byť za čo vďačné.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnutá osobnosť Bratislavy: Muž, ktorý velil prvým dobrovoľným hasičom
Zdroj: YouTube.com

Jedna z ulíc v bratislavskom Starom Meste v lokalite Machnáč nesie názov Martinengova. Nie všetci však vedia, po akej osobnosti je táto ulica pomenovaná. Kto bol Ferdinand Martinengo a akým spôsobom sa zapísal do histórie Bratislavy?

Šermiarsky majster

Ferdinand Martinengo sa narodil 4. marca 1821 v Záhrebe ako potomok starého talianskeho rodu. Odmalička mal nadanie na šport a predovšetkým šerm, ktorý mal v jeho rodine bohatú tradíciu. Už ako 17-ročný získal titul šermiarskeho majstra.

Do Bratislavy prišiel v roku 1844 a založil tu Prvú telocvičnú a šermiarsku školu. Dodnes je po ňom pomenovaný Bratislavský šermiarsky klub.

V roku 1846 sa mu podarilo presadiť vyučovanie telocviku v školách. Pôsobil ako profesor taliančiny a gymnastiky na Vyššej reálnej škole kráľovského slobodného mesta Bratislavy. V roku 1862 sa podieľal na založení Bratislavského veslárskeho klubu. Ferdinand Martinengo sa považuje za zakladateľa slovenského organizovaného športu.

Veliteľ hasičov

Okrem športu sa Ferdinand Martinengo podieľal na rozvoji Bratislavy aj v iných oblastiach. V roku 1867 založil prvý zbor dobrovoľných hasičov. Ako jeho veliteľ bojoval s požiarmi viac ako dve desaťročia. Bratislavskí požiarnici sa stali vzorom aj pre iné okolité mestá. Z ich skúseností ťažila dokonca Viedeň a Budapešť.

Založil tiež Spolok na podporu chudobných študentov bez rozdielu náboženstva. Za jeho činnosť mu cisár František Jozef I. udelil viaceré vyznamenania, medzi inými aj Zlatý záslužný kríž a Rytiersky rad.

Ferdinand Martinengo, ktorý veľkú časť svojho života zasvätil spoločenskému rozvoju Bratislavy, zomrel 28. februára 1895. Pochovaný je na bratislavskom Ondrejskom cintoríne.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM