Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

Za účelom zachovania Železnej studničky bez áut vznikla aj petícia

Iniciatíva zachráňme Železnú studienku a Vydricu a OZ Naše Karpaty zriadili petíciu za zachovanie zákazu vjazdu automobilov na Železnú studienku. Reagujú tak na vyhlásenie Slovenského rybárskeho zväzu, ktorý poslal na Magistrát petíciu za zrušenie tohto zákazu.

Ilustračný obrázok k článku Za účelom zachovania Železnej studničky bez áut vznikla aj petícia
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

„So znepokojením sme prijali informáciu o pokuse záujmových skupín o zrušenie zákazu vjazdu do lokality Horná Mlynská dolina (od úseku Partizánska lúka),“ uvádza sa v texte petície proti zrušeniu zákazu vjazdu áut na Železnú studničku.

Prečítajte si aj: Na Železnú studničku sa možno opäť vrátia autá

Na svojom poslednom rokovaní v minulom roku predchádzajúce zastupiteľstvo vyhovelo aktivistom a požiadalo vtedajšieho primátora vykonať na Železnej studničke balík zmien. Odobrilo sa napríklad, že na desať rokov sa zníži ťažba dreva na tretinu, že sa vytvoria nepoľovné plochy či nepustia na Cestu mládeže autá.

Živelný pohyb motorových vozidiel bol predmetom častej kritiky z radov cyklistov, turistov, bežcov či rodín s deťmi, ktorí veľmi pozitívne ocenili túto zmenu k lepšiemu.

V súčasnosti platí zákaz vjazdu individuálnej dopravy na Ceste mládeže počas celého roka v úseku od parkoviska pri Červenom moste – Partizánskej lúke až po parkovisko pri horárni Krasňany.

Železná studnička je najväčšou oddychovou zónou v Bratislave

„Ako občianska iniciatíva naďalej požadujeme zachovať pre bezpečnosť chodcov, detí či športovcov zákaz vjazdu počas celého roka a dôslednú kontrolu zo strany mestskej polície. Veríme, že návštevníci budú mať možnosť naďalej navštevovať Železnú studničku a rekreačné lesy v okolí Bratislavy bez ohrozenia zo strany áut,“ uvádzajú autori petície z OZ Naše Karpaty a Iniciatívy zachráňme Železnú studienku a Vydricu.

Celý text petície nájdete TU.

„Železná studnička je z hľadiska rekreácie pravdepodobne najrušnejšou zelenou zónou v Bratislave, ktorá by mala byť ochránená od áut. V prípade, žeby sa zmenila úprava vjazdu motorových vozidiel, mohli by nastať prípady, kedy by sa na Železnej studničke vyskytlo naraz aj niekoľko stoviek áut,“ hovorí Peter Netri z Cyklokoalície.

Aj počas pracovných dní (hlavne v letnej sezóne a počas školských prázdnin) sa po Železnej studienke a celej lokalite Horná Mlynská dolina pohybuje množstvo ľudí, keďže ide o jedno z najobľúbenejších rekreačných miest v Bratislave.

„Je to predsa zákonom chránená oblasť a na prvom mieste je príroda, až potom peší a cyklisti. Autá tam nemajú čo robiť. Riešením dostupnosti by mohla byť aj úprava liniek MHD, ktoré by prešli na častejší interval s použitím menších autobusov,“ dopĺňa Netri.

Problematika vydávania výnimiek je otázkou na diskusiu o zmene v administrovaní a vo vydávaní týchto povolení, aj z dôvodu zamedzenia zneužívania.

„Pre stálych obyvateľov, či majiteľov prevádzok, alebo služobné vozidlá – napríklad BVS, či Lesov by vybavenie si povolenia vstupu nemal byť problém,“ vyjadril sa Netri.

Samotný výkon rybárstva či poľovníctva nepovažujeme za automatické právo pre získanie vjazdu osobným automobilovým vozidlom a živelné parkovanie v oblastí rybníkov, ako sa to deje v súčasnosti.

Petícia rybárov za zrušenie zákazu vjazdu áut je u primátora

Magistrát hlavného mesta začiatkom septembra obdržal petíciu za zrušenie uznesenia poslancov o zákaze vjazdu motorových vozidiel na Železnú studničku. Petícia vznikla z iniciatívy Slovenského rybárskeho zväzu a podporilo ju viac ako tisíc občanov.

Slovenský rybársky zväz v petícii uviedol, že rybári sa kvôli zákazu nemôžu dostať so svojimi autami k rybníkom.

Signatári žiadajú, aby mohli vlastníci a nájomníci pozemkov i návštevníci bratislavského lesoparku vojsť na Železnú studničku po Ceste mládeže autom neobmedzene v pracovné dni a počas víkendov a sviatkov v čase do 9.00 a po 19.00 h. Takýto systém fungoval totiž pred terajším obmedzením.

O petícii rybárov si prečítajte tu: Primátor prijal petíciu rybárov za vjazd na Železnú studničku, ale nesúhlasí s ňou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM