Rôzne Správy

Za kyticu jarných kvetov hrozí mastná pokuta. Dávajte si pozor, kde snežienky trháte!

Slnko už pár dní intenzívne prehrieva zimou stuhnutú zem. To je jasný signál pre známych poslov jari. Snežienky už dnes nájdete v mnohých zákutiach mesta.

Ilustračný obrázok k článku Za kyticu jarných kvetov hrozí mastná pokuta. Dávajte si pozor, kde snežienky trháte!
6
Galéria
Zdroj: TASR

Málokto ich nežnej kráse odolá. Záľahy bielych snežienok lákajú k natrhaniu aspoň malej jarnej kytičky. Dávajte si však pozor na to, kde snežienky trháte. V určitých oblastiach by ste si spolu s kytičkou mohli domov odniesť aj „mastný“ pokutový blok.

Pozor na chránené oblasti!

Snežienky sa smú trhať v záhradách, lúkach, lesoch, hájoch a iných oblastiach do druhého stupňa ochrany vrátane. Chránené sú však územnou ochranou v národných parkoch a ostatných chránených oblastiach od tretieho stupňa ochrany.

„V chránených územiach Slovenska s 3. až 5. stupňom ochrany, teda v národných parkoch, prírodných rezerváciách ako aj iných chránených areáloch je jej zbieranie a rovnako aj zber ďalších rastlín vrátane ich plodov zakázané. Tento zákaz sa vzťahuje aj na samotné kvety snežienok,“ uvádza Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky na svojej webovej stránke.

Za nezákonné trhanie snežienok v národných parkoch a ostatných chránených oblastiach hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3 300 eur.

V treťom a vyššom stupni ochrany možno zbierať a trhať snežienku iba na výnimku udelenú v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny. „Čiže trhať snežienky je dovolené, ale treba si dať pozor, aby pochádzali z voľnej prírody maximálne v prvom a druhom stupni ochrany územia,“ upresňuje ministerstvo životného prostredia.

Odolá aj mrazom

Snežienky údajne pochádzajú z Turecka a na Slovensku sa vyskytujú od 17. storočia. Snežienka jarná (galanthus nivalis) patrí medzi trvalky a v priaznivých podmienkach dorastá až do výšky 20 cm. Zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Rozkvitnuté dokážu odolať aj desaťstupňovým mrazom.

Snežienky sú jedovaté, pretože obsahujú nebezpečné alkaloidy. Najviac sa ich hromadí v cibuľke. Otravy v menších dávkach sa prejavujú najmä slinením. Väčšie dávky spôsobujú hnačky, zvracanie, alergické prejavy a celkovú slabosť. Významnú úlohu však snežienky zohrávajú pri výrobe liekov, pretože zmierňujú príznaky Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Snežienky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM