KAW Rôzne

Je vaša predzáhradka ozdobou ulice? Pochváľte sa fotografiou

Bratislavské sídliská už nie sú šedivé a smutné. Okrem novozateplených fasád ich rozveseľujú farbami hýriace kvetinové predzáhradky. Odfoťte tú vašu a potešte našich čitateľov.

Ilustračný obrázok k článku Je vaša predzáhradka ozdobou ulice? Pochváľte sa fotografiou
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Predzáhradky – malé oázy nehy, z ktorých sa dá vyčítať temperament človeka, ktorý sa o záhradku stará.

V posledných rokoch na bratislavských sídliskách vznikajú jedna za druhou. Niekto sa poteší pohľadom na ne, iný sa zastaví, urobí fotografiu alebo pochváli pani, ktorá sa o záhradku vzorne stará.

Nájdu sa však aj takí, ktorí anonymne vylepia na vchodové dvere odkaz, nech si dámy, ktoré na záhradke denne pracujú, berú vodu z vlastného bytu a nezaťažujú rozpočet paneláka. Tých, našťastie, nie je veľa.

Predzáhradkám fandia aj mestské časti

Petržalka v súvislosti so skrášľovaním životného prostredia poskytuje obyvateľom možnosť zrevitalizovať si plochy tesne pred domom novou výsadbou trvaliek, drevín, alebo rekonštrukciou trávnikových plôch.

„Zámerom tejto aktivity je zapojiť obyvateľov sídliska do zveľaďovania okolia svojich domov, a tým ich motivovať k udržiavaniu novovytvorenej zelene a pozitívnemu vzťahu k nej,“ uvádza odbor životného prostredia mestskej časti.

Podmienkou poskytnutia materiálu, alebo kompletnej realizácie úprav, je zaslanie vyplnenej žiadosti. Podáva sa prostredníctvom správcu bytového domu, alebo zástupcu vlastníkov s uvedením kontaktnej osoby, s ktorou sa pracovníci miestneho úradu spoja kvôli obhliadke a prípadnému spresneniu požiadaviek.

Do predzáhradky sú najvhodnejšie menšie dreviny a druhy, ktoré dobre znášajú tvarovanie. Aby však výsadba nepôsobila príliš stroho a fádne, je dobré použiť v kompozícii aj trvalky a okrasné trávy. Pri výbere sa riaďte podľa listov, ktoré zdobia rastliny dlhšie ako kvety.

Rovnako Karlova Ves v marci poskytla svojim amatérskym záhradkárom tisíc kusov rôznych rastlín na ozdobu panelákových predzáhradiek. „Verejné priestranstvá tak zaplnila zeleň, ktorá nie je náročná na údržbu a mení farby počas celého vegetačného obdobia,“ informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Pošlite nám fotografiu vašej predzáhradky

Ak si príjemný pohľad na upravený záhon nechcete nechať len pre seba a máte sa čím pochváliť, pošlite nám do konca júla na adresu katarina.winklerova@internet.sk fotografiu vydarenej predzáhradky pred vchodom paneláka. Tie najkrajšie potom uverejníme v ďalšom článku na podobnú tému.

Čítajte aj: Na školách v Karlovej Vsi vznikajú bylinné záhradky na záchranu včiel

Je vaša predzáhradka ozdobou ulice? Pochváľte sa fotografiou
12
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM