Správy

Za čistejšiu Bratislavu: OLO bude na podujatiach zbierať už aj cigaretové ohorky

Mestský podnik Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) bude na podujatiach v Bratislave zbierať aj cigaretové ohorky.

Ilustračný obrázok k článku Za čistejšiu Bratislavu: OLO bude na podujatiach zbierať už aj cigaretové ohorky
Zdroj: Unsplash.com

Od budúceho roka počas podujatí pristaví aj pre ne špeciálnu nádobu. Odpad z bežných a elektronických cigariet sa následne spracuje na prímes do asfaltových ciest. TASR o tom informovala Zuzana Balková z OLO. Pilotný zber spustili na vianočných trhoch.

Čistejšie mesto

„Ak návštevníci festivalu, behu, trhu či iného mestského podujatia vhodia cigaretový ohorok do špeciálnej nádoby, prispejú nielen k čistejšiemu životnému prostrediu, ale i materiálovému zhodnoteniu tohto druhu odpadu,“ podotkla Martina Čechová, manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.

Recyklácia ohorkov

Viac ako polovica ohorkov z cigariet končí na zemi. V cigaretových filtroch sa pritom nachádzajú toxické a karcinogénne látky, ktoré vplyvom dažďov kontaminujú pôdu, vodu aj ekosystém rastlín a živočíchov. Filtre z cigaretových ohorkov je možné zrecyklovať na vlákna, ktoré poslúžia ako prímes do asfaltových ciest. Prvá cesta z recyklovaných cigaretových ohorkov vznikla v Žiari nad Hronom ako prvá svojho druhu na svete.

Čo hodiť do nádoby?

Do nádob na zber cigaretových ohorkov patria ako ohorky z bežných cigariet, tak aj tie zo zariadení na nahrievaný tabak. Tekuté náplne do e-cigariet patria do čiernych nádob na zmesový komunálny odpad. Jednorazové aj nabíjateľné obaly z e-cigariet je potrebné odovzdať ako elektroodpad na zberný dvor.

Za iniciatívou stojí OLO, hlavné mesto a spoločnosti SPAK-EKO a EcoButt. Nádoby na cigaretové ohorky pribudnú na podujatiach k nádobám na plastové obaly/kovové obaly/nápojové kartóny, sklo, papier, kuchynský bioodpad a zmesový komunálny odpad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM