Rôzne

Park na Račianskom mýte sa po rokoch dočkal komplexnejšej rekonštrukcie, FOTO

revitalizovaný park na Račianskom mýte v bratislavskom Novom Meste sprístupnili v stredu pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Park na Račianskom mýte sa po rokoch dočkal komplexnejšej rekonštrukcie, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Matúš Čupka Facebook

Verejný priestor prešiel v uplynulých mesiacoch komplexnou obnovou, vďaka vodozádržným opatreniam má byť adaptovaný na suchá i letné horúčavy.

Oficiálne ho majú otvoriť na jar. Na tlačovej konferencii o tom informoval starosta Nového Mesta Matúš Čupka a primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Dažďové záhrady

„Som rád, že sa tu môžeme stretnúť ešte pred vianočnými sviatkami. Snahou bolo sprístupniť priestor, aby sme sa nepozerali na plot,“ skonštatoval Čupka, ktorý zároveň obyvateľov vyzval, aby sa po parku pohybovali opatrnejšie, keďže zeleň sa ešte dobre neuchytila a je ešte potrebné dokončiť niektoré práce.

Hlavným cieľom projektu bolo zvýšenie ekosystémových a vodozádržných opatrení. Priestor by tak mal po novom lepšie reagovať na ekologické výzvy.

V parku vznikli dve dažďové záhrady, nepriepustné povrchy sú vymenené za spevnené priepustné povrchy s vodozádržnou funkciou a za plochy zelene s funkčnou vegetáciou.

Projekt za 1,5 milióna

Pod parkom je voda zadržaná v dvoch poldroch, vďaka čomu ostane v území ročne 4700 kubických metrov zrážkovej vody.

Projekt vyšiel podľa starostu približne na 1,5 milióna eur, mestská časť získala financie aj z eurofondov, ktoré boli zamerané na adaptačné opatrenia a zadržiavanie vody.

V rámci prác zároveň pribudli nové herné prvky či zrevitalizovaný mobiliár. „Prostredie je krajšie, bezpečnejšie, estetickejšie a zároveň pomáha mestskej časti lepšie sa pripraviť na meniacu sa klímu,“ podotkol Čupka.

Rekonštrukcia po rokoch

Sprístupnenie obnoveného verejného priestoru víta aj primátor. „Neprináša len kvalitný mobiliár, ihrisko, gastropoint a nové chodníky, ale je to aj ekologicky zameraný projekt,“ pripomenul Vallo.

Park na Račianskom mýte sa po rokoch dočkal komplexnejšej rekonštrukcie. Dovtedy prechádzal zväčša len kozmetickými úpravami, ktoré boli skôr drobného charakteru. Priestor odovzdala mestská časť zhotoviteľovi v júni.

Račianske mýto je jednou z najväčších dopravných tepien v hlavnom meste. Podľa mestskej časti sa ním presúva denne okolo 35-tisíc cestujúcich mestskou hromadnou dopravou, nachádza sa tu zároveň okolo 3500 domácností novomestskej štvrte Pokrok. Park označuje mestská časť významným aj fontánou, súborom umeleckých prvkov či pamätnou lavičkou speváka Miroslava Žbirku.

Revitalizovaný park na Račianskom mýte
3
Galéria
Zdroj: Matúš Čupka Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM