Rôzne Správy

Z ponuky realitiek v Bratislave zmizla drvivá väčšina novostavieb. Čo to urobilo s cenami?

Dopyt tlačí na ceny bytov v krajských mestách, Bratislava aktuálne stagnuje.

Ilustračný obrázok k článku Z ponuky realitiek v Bratislave zmizla drvivá väčšina novostavieb. Čo to urobilo s cenami?
14
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Priemerná cena väčších aj menších bratislavských bytov medzikvartálne stagnuje a niekde až mierne klesá. Naopak vysoký dopyt v krajských mestách ako Nitra, Prešov či Trenčín spôsobuje dvojciferný nárast. Anomáliou sú ceny dvojizbových bytov vo viacerých regiónoch, ktoré sa dotiahli takmer na úroveň trojizbových. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Bratislava sa podľa portálu dostala do fázy, keď z realitného trhu zmizla drvivá väčšina novostavieb a v ponuke zostali staršie a lacnejšie byty.

V mestských častiach Bratislava I – IV vzrástla priemerná cena menších bytov len o 0,51 – 5,79 %, v Starom Meste dokonca klesla (-1,42 %). V podobnej situácii je aj centrum Košíc (-0,65 %).

Dvojizbák versus trojizbák

Napriek pomerne nízkym nárastom cien dvojizbových bytov na väčšine Slovenska je ich aktuálna cena v porovnaní s trojizbovými vysoká. V niektorých častiach je medzi nimi rozdiel doslova pár tisíc eur. Najviac sa priblížili v Bratislave V, Nitre a Banskej Bystrici,“ poznamenal analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský. Vyššie medzikvartálne nárasty zaznamenali v časti Košice III (22,31 %), Prešove (18,75 %), Nitre (11,97 %) a Trenčíne (11,01 %).

Približovanie cien menších a väčších bytov podľa analýzy spôsobuje aj fakt, že nárast cien trojizbových bytov je v porovnaní s uplynulým obdobím veľmi mierny. Vo väčšine mestských častí Bratislavy od začiatku roka ich priemerná cena poklesla a v slovenských regiónoch dosahujú kvartálny rast len v jednociferných percentách.

Najdrahšie projekty vyčkávajú

Stagnácia cien trojizbových bytov môže ukazovať, že dosiahli hranicu, ktorú si už väčšina ľudí nemôže dovoliť. Treba však dodať, že najdrahšie projekty v Bratislave majú aktuálne pozastavený predaj bytov, keďže čakajú na vývoj situácie na trhu,“ dodal Pružinský.

Na silných regionálnych realitných trhoch narástla za štvrťrok cena väčších bytov najviac v Nitre (14,63 %), v časti Košice IV (11,73 %, medziročne 40,31 %) a v Prešove (11,36 %). Aj v prvom kvartáli tohto roku si medziročné prvenstvo udržiava Trenčín, kde vďaka novým developmentom cena väčších bytov za rok vzrástla takmer o polovicu (46,67 %).

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM