KAW Rôzne

Z novej vyhliadky nad Račou dovidíte až na rozľahlú Devínsku Kobylu

Rozhľadňa nie je veľmi vysoká a na pohľad vyzerá ako poľovnícky posed. „Loviť“ zver však môžete iba fotoaparátom.

Ilustračný obrázok k článku Z novej vyhliadky nad Račou dovidíte až na rozľahlú Devínsku Kobylu
5
Galéria
Zdroj: Jakub Mrva

V bratislavskom lesoparku pribudlo ďalšie miesto, z ktorého sa možno pokochať výhľadom na okolitú prírodu. Ak budete mať šťastie na pekné počasie, dovidíte až na Devínsku Kobylu.

Pozorujte prírodu

V novembri nad Račou pri Peknej ceste postavili novú menšiu drevenú vyhliadku s oddychovým miestom. Výletníci z nej budú môcť obdivovať Karpaty a tiež pozorovať zveri či rastlinstvo v lese, ktorý sa zotavuje po kalamite.

Rozhľadňa nie je veľmi vysoká a na pohľad vyzerá ako poľovnícky posed. „Loviť“ zver však budete môcť iba fotoaparátom. Vyhliadku nájdete na trase Tri Duby – Spariská, kde sa to cez víkendy hemží výletníkmi a až doteraz tam chýbal priestor na oddych. Ten teraz ponúkajú lavičky a jednoduchý stôl v blízkosti vyhliadky.

„Rozhľadňu sme osadili na mieste, kde v roku 2010 vietor spôsobil polom. Les sa postupne prirodzene s minimálnymi zásahmi človeka zotavuje. Môžete tak pozorovať prirodzenú obnovu (tzv. sukcesiu) a lesné procesy. Môžete si všimnúť, ako najskôr holinu začali „okupovať“ takzvané pionierske dreviny – liesky, brezy, vŕby. Neskôr sa v ich tieni tlačia malé buky, javory či jasene,“ vysvetľuje iniciátor stavby – predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty Jakub Mrva.

Ak budete trpezliví a potichu, možno v blízkosti vyhliadky zbadáte aj muflóny, srny či daniele. Častými návštevníkmi tejto lokality sú tiež líšky, diviaky, bažanty či zajace.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM