Rôzne

Choré stromy v lesoparku ohrozujú návštevníkov. Vyrúbu ich a vysadia nové

Organizácia Mestské lesy v Bratislave zavolala priamo na miesto okrem lesníkov aj ochranárov, aby každý jeden strom spoločne prediskutovali.

Ilustračný obrázok k článku Choré stromy v lesoparku ohrozujú návštevníkov. Vyrúbu ich a vysadia nové
5
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Rekreačné areály Partizánska lúka a Kamzík, patria medzi najobľúbenejšie oddychové miesta Bratislavčanov a zároveň predstavujú vstupné brány do lesoparku. Každý jeden strom, ktorý tu rastie je dôležitý. Bohužiaľ niektoré stromy sú v havarijnom stave, viaceré sú vyschnuté, zlomené, či bútľavé a hnilé zvnútra, pričom predstavujú bezpečnostné riziko pre návštevníkov.

Stromy posudzovali odborníci

„Ide o najviac frekventované miesta v lesoparku, s vysokou koncentráciou návštevníkov, najmä detí. Koncom novembra začneme s postupným odstraňovaním stromov,“ informoval Bratislava24.sk Marek Páva z Mestských lesov v Bratislave (MLB).

Stromy určené na sanáciu s ohľadom na lokalitu posudzovali MLB zvlášť dôkladne. „Priamo na miesto sme okrem našich lesníkov pozvali aj ochranárov, aby každý jeden strom spoločne prediskutovali. Ak by tieto stromy rástli hlbšie v lese, mimo turistických chodníkov, nechali by sme ich v poraste, nakoľko bezpečnostné riziko je tam minimálne. V zónach intenzívnej rekreácie (cca 3% územia lesoparku) si to však dovoliť nemôžme,“ vysvetľuje Páva.

Odstránia viacero drevín

V lokalite Kamzík v tesnej blízkosti detského ihriska a lanovej dráhy odstránia MLB spolu 15 stromov (prevažne buky a jeden dub). Na Partizánskej lúke 11 stromov (jelše, topole a agáty).

„Po asanácii a uprataní konárov a haluziny, budeme ešte na jeseň realizovať výsadbu nových stromov. Vzhľadom na obľúbenosť oboch lokalít, sme vhodné dreviny a ich umiestnenie vyberali v spolupráci s krajinným architektom. Spolu budeme vysádzať 25 vzrastlých stromov, ktoré budú esteticky dotvárať rekreačné areály,“ informujú MLB.

Diskutujte s riaditeľom MLB

Rovnako, ako v obdobnom prípade na Sitine, aj tu bude možnosť priamo na mieste o rozhodnutých opatreniach diskutovať s riaditeľom mestských lesov. Stretnutie sa uskutoční v utorok 26. novembra 2019 o 15:30 hod. na Kamzíku pri lanovej dráhe.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM