Michaela Katonová Rôzne

Vznikne na Františkánskom námestí oddychová zóna?

Františkánske námestie je na rozdiel od Hlavného oveľa pokojnejšie. Ľudia ho zväčša len rýchlo prejdú, keď sa potrebujú niekam dostať. Jeho priestory by sa však dali využiť podobne, ako to urobili v neďalekej Viedni.

Ilustračný obrázok k článku Vznikne na Františkánskom námestí oddychová zóna?
Zdroj: Dnes24.sk

Kontrast k rušnému Hlavnému námestiu utvára Františkánske námestie. Turisti sa na ňom zastavia, aby sa pozreli do mapy, kam pôjdu ďalej a Bratislavčania ho len prejdú bez povšimnutia. Nový návrh vidí v námestí potenciál na oddych.

Autor idey Michal Romanec nechce námestie zásadne meniť. Vytvoril základný mobiliár, na ktorý by si ľudia mohli sadnúť počas rušného dňa.

Prečítajte si tiež: Bratislavská pešia zóna by sa mohla v budúcnosti rozšíriť o Bulvár Štefánikova a Bulvár Mickiewiczova

Lavičky ako pre včeličky

„Sieť uloženia mobiliáru bola vytvorená z medových buniek. Má to spojitosť s obchodíkmi v kontakte s námestím, ktoré sú orientované na predaj a prezentáciu slovenského včelárstva,“ opisuje zaujímavý tvar lavičiek autor.

Veľkou výhodou návrhu je celková pohyblivosť. Autor ráta aj s tým, že na námestí bývajú rôzne trhy, malé výstavy či knižné burzy. „Väčšina je mobilná, preto sa môže vytvoriť mnoho variácií podľa momentálneho využitia námestia,“ hovorí Romanec.

Podobné oddychové mestské zóny, ktoré spájajú moderné umenie a relax sú aj v neďalekej Viedni. Jedna z nich je pri Múzeu moderného umenia na Museums Quartier.

„Denne tadiaľ chodím a vždy, keď mám možnosť, zastavím sa, dám si kávu. Niekedy si priamo tam dohodnem stretnutie,“ opisuje priestor pri galérii Mumok Sandra, ktorá pracuje vo Viedni. „Myslím, že v Starom meste by sa niečo takého určite ujalo,“ konštatuje.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami Starého Mesta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM