Michaela Katonová Rôzne

Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami Starého Mesta

Starí Bratislavčania radi hovoria "idem do mesta", myslia tým Staré Mesto. Hoci sa jeho podoba menila a najviac ho zasiahlo obdobie socializmu, jeho uličky zostali stále rovnako obľúbené. Historické fotografie sú najlepším dôkazom, ako sa čas pohral s centrom hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami Starého Mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Turistami vyhľadávaná časť Bratislavy, ktorá je zároveň mestskou pamiatkovou rezerváciou, si prešla mnohými podobami. V súčastnosti je častým miestom stretnutí, kedže ponúka veľa kaviarní i reštaurácií.

Jedno z najživších miest v Starom Meste je križovatka Rybárskej brány s Panskou a Laurinskou ulicou. Turistov vždy zaujme socha Čumila, ktorý na rozdiel od Schöner Naziho nebol skutočný.

Dômyselná architektúra

K najpôsobivejším námestiam patrí Hlavné námestie, ktoré vyniká takmer štvorcovým pôdorysom. Od nepamäti je miestom stretnutí všetkých obyvateľov mesta. Akýmsi pripomenutím dávnych čias tu je aj francúzsky vojak, opierajúci sa o jednu z lavičiek. Dominantou námestia je okrem renesančnej fontány aj Stará radnica.

Františkánske námestie, ktoré je len na krok, je oveľa tichšie. Za architektonický skvost sa považuje Mirbachov palác, ktorý je na pomyselnom prvom mieste spolu s Primaciálnym palácom. Na mieste pôvodne stál dom Široký dvor, jeho posledný majiteľ Emil Mirbach, po ktorom je pomenovaný, ho v testamente odkázal mestu.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Pozrite sa, ako vyzerala Hlavná stanica v minulosti a dnes

Posledná brána a Mozartov koncert

Neodmysliteľnou súčasťou hlavného mesta je nepochybne tiež Michalská veža. Zaujímavosťou je, že pôvodne sa do stredovekého opevnenia vstupovalo cez štyri brány. Zachovala sa iba známa Michalská brána. „Zlatý kruh“, po ktorom prejdú denne tisícky ľudí, je nultý kilometer. Odpočítava sa od neho vzdialenosť miest od Bratislavy.

Hlavné mesto je bohaté aj na paláce. Na rohu Prešporskej a Ventúrskej ulice je elegantný Zichyho palác. Na konci 18. storočia si ho dal postaviť gróf Zichy. Pálffyho palác na Hviezdoslavovom námestí bol kedysi len starší dom, v ktorom ale majiteľ videl potenciál a zmenil na jeho barokovú podobu, ktorú poznáme dodnes. V jeho priestoroch koncertoval aj malý Mozart.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Bratislava v socializme. Viete, ako vyzerala Obchodná ulica či Staré mesto?

Zdroj: Bratislava – svedectvo historických pohľadníc / Historické mestá / Slovakia Travel / Dnes24

Staré Mesto na historických fotografiách
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM