Alexandra Húsková Rôzne

Bratislavská pešia zóna by sa mohla v budúcnosti rozšíriť o Bulvár Štefánikova a Bulvár Mickiewiczova

Cieľom projektu Bulvár Štefánikova - Mickiewiczova, je poukázať na problém v oblasti mestskej dopravnej infraštruktúry, absentujúcej kontinuity jednotlivých peších koridorov ako aj verejných priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská pešia zóna by sa mohla v budúcnosti rozšíriť o Bulvár Štefánikova a Bulvár Mickiewiczova
Zdroj: Dnes24.sk

„Podporou vzniku nových peších zón, Bulvárov či promenád môže rásť centrum mesta Bratislava, na ktorého zveľaďovaní aj touto aktivitou pracujeme a poukazujeme na to ako sa s podobnými projektmi popasovali v zahraničí a aký spoločenský prínos to prinieslo,“ hovoria architekti zo spoločnosti Šebo Lichý.

Oživenie vymierajúceho Starého Mesta

Na verejnej diskusii s názvom Bratislavské večery, architekti Tomáš Šebo a Igor Lichý odprezentovali zámer ukľudnenia dopravy na uliciach Mickiewiczova-Štefánikova. Zámerom je predĺženie pôvodného bulváru Obchodnej ulice na Mickiewiczovu, ako aj vytvorenie pešej zóny na Štefánikovej ulici.

Realizáciou projektu by mesto Bratislava zvýšilo hodnotu nehnuteľností na záujmových uliciach a vytvorilo potenciál na aktívny parter, ktorý by v budúcnosti mohol byť dobre prenajímateľný maloobchodným prevádzkam.

Poukazujú tak aj na množstvo chátrajúcich, neprenajatých maloobchodných priestorov, ktoré sa v našom meste nachádzajú.

Mesto by dostalo štruktúru pešej zóny

„Predstavili sme riešenia vo forme zjednosmernenia dopravy, rozšírenia chodníkov, ako aj vytvorenia bezpečnejších cyklotrás,“ uviedli architekti. „Vyhotovili sme vizualizácie, ako by konkrétne ulice mohli vyzerať a vyhodnocujeme dôsledky.“

Účastníkom verejného stretnutia sa predstavený návrh zámeru páčil. Mickiewiczova ulica je v súčasnosti v istých obdobiach dňa ťažko prejazdná a zablokovaná autami, ktoré stoja v zápche.

„Je potrebné ukázať ľuďom, že existujú aj možnosti výberu inej trasy,“ odznelo na diskusii.

„Žijem na Štefánikovej a je mi strašne ľúto, že slúži ako diaľnica. Myslím, že to chce presne takéto radikálne riešenie, aby táto časť mesta začala žiť a aby sa do centra cez ňu nevalilo toľko áut,“ vyjadrila svoj názor obyvateľka jednej z predmetných ulíc.

„Snažíme sa podnecovať verejný záujem, poukazujeme na aktuálne problémy a ponúkame spôsoby riešenia,“ vyjadril sa Tomáš Šebo.

Cyklus diskusií pod názvom Bratislavské večery organizuje Bratislavský okrášľovací spolok, Inštitút urbánneho rozvoja v spolupráci s Bratislava YIMBY a Architekti Šebo Lichý.

Prečítajte si aj: Ako zastaviť kolaps dopravy v Bratislave? Riešením by mohlo byť bezplatné cestovanie električkou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM