Eva Sládková Správy Samospráva

Vzácnemu stromu v Starom Meste hrozil výrub. Tlak občanov však mal zmysel

Gledíčia trojtŕňová stojí na Vlčkovej ulici už skoro 150 rokov. Obyvatelia okolia nesúhlasili s jej výrubom.

Ilustračný obrázok k článku Vzácnemu stromu v Starom Meste hrozil výrub. Tlak občanov však mal zmysel
3
Galéria
Zdroj: Matej Vagač

„Podporte našu snahu na záchranu veľmi hodnotného stromu,“ napísali občania v petícii. Tento zdravý strom s obvodom kmeňa 237 centimetrov je podľa nich vzácny nielen z hľadiska životného prostredia a nepriaznivých klimatických zmien, ale aj pre jeho historickú hodnotu.

Fešák

„Podľa mapového podkladu z rokov 1895–1896 je evidentné, že predmetný strom pôvodom zo Severnej Ameriky bol vysadený v krajinárskej úprave záhrady Pistoriho paláca. Známy lekárnik mal za palácom záhradu, siahajúcu až k dnešnému Slavínu. Čiže tento "fešák“ má už približne 150 rokov," vraví poslanec miestneho zastupiteľstva Starého Mesta Matej Vagač.

Pamiatková hodnota spočíva v jeho historickom a vedeckom význame. Zachytáva významné obdobie parkovníckej introdukcie cudzokrajných drevín. „Na Slovensku sú známe dva exempláre gledíčie takýchto rozmerov, jeden je zapísaný v zozname chránených stromov,“ dodáva poslanec, ktorý je presvedčený o tom, že Gledíčia by sa mohla stať Stromom roka v známej ankete Nadácie Ekopolis.

Výrubové konanie

Miestny úrad životného prostredia Starého Mesta už vydal povolenie na výrub. Strom mal padnúť za obeť stavbe Gleditsia Residence, s. r. o. O fakte, že časť obyvateľov nesúhlasí s plánovaným výrubom sa vedenie mestskej časti dozvedelo vraj pomerne neštandardne – zo statusu miestneho poslanca Vagača.

"Výrubové konanie vytýčené na základe žiadosti stavebníka sa konalo riadne v súlade so zákonom. Bolo zverejnené na oficiálnej stránke mestskej časti, účastníci konania a verejnosť mali možnosť do konania vstúpiť svojimi námietkami resp. Pripomienkami, ako je to bežné pri všetkých výrubových konaniach,“ informovala Zuzana Aufrichtová.

Ako dodala, do výrubového konania sa zapojilo len občianske združenie Nádej pre Sad Janka Kráľa, verejne známe svojím ochranárskym zameraním, ktoré vraj nevznieslo žiadne pripomienky. Neexistoval teda žiaden zákonný dôvod, prečo výrub nepovoliť.

Developer

Zuzana Aufrichotvá sa však dnes stretla s developerom a napokon sa dohodli, že strom zostane na svojom mieste. „Od začiatku náš projekt pripravujeme tak, aby sme v čo najväčšej možnej miere zachovali pôvodnú výsadbu na pozemku,“ uviedli v spoločnom stanovisku vlastníci a spoločníci Gleditsia Residence. „Prehlasujeme, že krásny strom Gledíčia trojtŕňová na našom pozemku nebude vyrúbaný.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM