Rôzne Správy

Vzácne vtáky budú môcť Bratislavčania pozorovať zo špeciálnej veže

Pozorovateľňa má usmerniť doposiaľ nekoordinovaný pohyb ľudí, ktorí chránené územie navštevujú napriek zákazovým tabuliam.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne vtáky budú môcť Bratislavčania pozorovať zo špeciálnej veže
4
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave, pri mestskej časti Čunovo a tesne pri štátnej hranici s Maďarskom, plánuje občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku vybudovať ornitologickú pozorovaciu vežu. Verejnosti tak chce umožniť pozorovanie vzácnych druhov vtákov, ako je drob veľký či sokol kobcovitý v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia.

Chránené vtáčie územie

Veža má stáť na pozemku hlavného mesta. Mestskí poslanci koncom júna schválili združeniu symbolický nájom desať eur na rok.

„Pozorovateľňa má usmerniť doposiaľ nekoordinovaný pohyb ľudí, ktorí chránené územie navštevujú napriek zákazovým tabuliam, čím spôsobujú vyrušovanie vtáctva,“ spresňuje sa v materiáli, o ktorom rokovalo mestské zastupiteľstvo. Tunajšie Chránené vtáčie územie Sysľovské polia bolo ministerstvom životného prostredia vyhlásené za chránené pre zachovanie biotopov druhov vtákov európskeho významu a biotopov sťahovavých druhov vtákov i zabezpečenie podmienok ich prežitia a rozmnožovania sa.

Združenie chce, v prípade získania finančných prostriedkov, umiestniť na pozemku aj dve lavičky, slúžiace pre jašterice a zároveň na sedenie pre ľudí. Plánuje tiež stojan na bicykle a informačnú tabuľu. „Pre zabezpečenie tieňa by sme chceli na pozemku vysadiť päť až desať ovocných stromov pôvodných odrôd,“ poznamenala Ochrana dravcov na Slovensku v liste adresovanom hlavnému mestu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM