ESL Správy Samospráva

Vzácna synagóga v Senci je konečne zachránená. Po rokoch chátrania ju obnovujú

Bratislavský samosprávny kraj začal s rekonštrukciou tejto národnej kultúrnej pamiatky ešte v roku 2018 a to najdôležitejšie je už hotové.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna synagóga v Senci je konečne zachránená. Po rokoch chátrania ju obnovujú
7
Galéria

Zo synagógy sa stane kultúrny stánok. Oficiálny názov novovznikajúcej inštitúcie je Synagóga Senec – priestor pre kultúru.

Multifunkčná

„Budova je cenná tak z historického, ako aj kultúrneho hľadiska. Preto bolo cieľom zachrániť túto vzácnu pamiatku a zároveň vytvoriť krásny priestor, ktorý bude slúžiť miestnej komunite v Senci aj celému regiónu. Synagóga chátrala vyše 60 rokov, preto som rád, že po tomto období opäť skrášľuje Senec," uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

V synagóge plánuje župa otvoriť nové multifunkčné kultúrno-spoločenské centrum určené pre všetky záujmové, národnostné a vekové skupiny. Ľudia sa v ňom budú stretávať na rôznych vernisážach, diskusiách, prednáškach, festivaloch, workshopoch, koncertoch a ďalších podujatiach.

Práce

Aktuálne je ukončená výmena krovu vrátane strešnej krytiny, výmena klampiarskych prvkov a uzemňovacej sústavy vrátane bleskozvodu. Dokončená je aj fasáda objektu, výmena nosných trámov stropnej konštrukcie, podhľad stropnej konštrukcie z reštaurovaných, ale aj nahradených pôvodných kaziet s ozdobnými ružicami.

Pracuje sa na rozvodoch ústredného kúrenia, slaboprúdu a elektroinštalácie. Hotová je aj kotolňa. Nasledovať bude montáž okien, maľby stien a stropov galérií, kladenie kamennej dlažby v hlavnej sále. Pred dokončením je budova infopavilónu, kde sú ukončené povrchové úpravy stien a stropov. Samotné rekonštrukčné práce by s mali ukončiť koncom roka a potom sa pozornosť sústredí na vybavenie interiérov. Pre verejnosť by mala byť obnovená synagóga slávnostne otvorená v druhej polovici roku 2021.

Dejiny židovstva

V synagóge bude aj expozícia dejín židovskej kultúry bratislavského regiónu, ktorá bude významným prínosom aj vďaka vzácnym objavom. Návštevníci uvidia autentickú malú murovanú pec, pravdepodobne určenú na pečenie macesu – nekvaseného chleba, ktorý sa používa v židovskej kultúre ako základný pokrm na sviatok Pesach. Bude tam tiež rituálny očistný kúpeľ mikve. Tie mali dôležitú úlohu nielen ako súčasť rituálov, ale aj ako súčasť každodenného života rodiny. V rámci židovskej kultúry majú v prvom rade očistnú funkciu a to pre ženy ako aj pre mužov. Určujúcou pamiatkovou hodnotou mikve je celistvosť a vysoká miera zachovania jednotlivých častí objektov. Takéto kúpele sú na Slovensku raritou.

Práve v areáli seneckej synagógy sa vo vysokej miere zachovali jednotlivé prevádzkové súčasti kúpeľa, bazén a prvky, na základe ktorých je možné rekonštruovať aj technické zázemie kúpeľa. Vďaka tomu význam seneckej synagógy a jej mikve presahuje hranice regiónu a nadobúda hodnotu v rámci celého Slovenska.

Celkové náklady rekonštrukcie a novostavby predstavujú vyše 1,5 milióna eur a finančné zdroje sú zabezpečené z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM