ESL Správy Samospráva

Bratislavská župa mení prístup k seniorom. Domovy sociálnych služieb budú útulnejšie

Veľké domovy sociálnych služieb sa zmenia na menšie zariadenia rodinného typu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská župa mení prístup k seniorom. Domovy sociálnych služieb budú útulnejšie
5
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba poklepal základný kameň dvoch takýchto stavieb – v Rači a v Modre.

“Bratislavská župa sa dlhodobo na tento proces pripravovala a je jednou z prvých na Slovensku, ktorá prenáša víziu do reality. Zároveň vyčlenila z vlastného rozpočtu pol milióna eur, ktoré išli na nákup nehnuteľností. Je to síce finančne a kapacitne náročné, ale plánujeme v tom pokračovať aj pri ďalších župných zariadeniach. Klienti budú mať nielen komfortné bývanie v prirodzenejšom prostredí, ale aj kvalitnejšie sociálne služby,” vysvetlil Juraj Droba.

Nové zariadenia

Celý proces výstavby oboch nových zariadení sociálych služieb rodinného typu by mal trvať dva roky. V praxi to bude znamenať osobnejší kontakt a prístup ku klientom v menších komunitách.

Deinštituciona­lizácia znamená nahradenie kapacitne veľkých domovov sociálnych služieb malými komunitami prijímateľov sociálnych služieb. Tie budú rešpektovať ich individuálne potreby a zároveň budú prirodzenou súčasťou väzieb a sociálnych vzťahov v ich prirodzenom prostredí.

„Zjednodušene prináša plynulú zmenu troch princípov – prostredia, prístupu a prijatia. Klienti budú mať viac životného priestoru. Sami sa budú rozhodovať, kedy budú oddychovať alebo raňajkovať, nie podľa daného plánu zariadenia. Všetko bude pod drobnohľadom profesionálov, takže sociálna a zdravotná starostlivosť bude zabezpečená v plnej miere, ale klienti budú samostatnejší a viac zainteresovaní do komunitného života,“ priblížila riaditeľka Úradu Bratislavského samosprávneho kraja Patrícia Mešťan.

Modra

Komplexná deinštituciona­lizácia bude zabezpečená v rámci Domova sociálnych služieb a Zariadenia podporovaného bývania Merema v Modre. Veľkokapacitné zariadenie bude nahradené tromi postavenými dvojdomami v Častej a Dubovej, debarierizovaným rodinným domom v Modre a zrekonštruovanými priestormi v Modre-Kráľovej. Pozitívne sa tým ovplyvní život 50 klientom prostredníctvom pobytovej starostlivosti.

V prípade Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Rači hovoríme o čiastočnej deinštituciona­lizácii, nakoľko príde k zrekonštruovaniu priestorov na Strelkovej 2. Tie budú slúžiť minimálne 12 klientom, ktorým bude poskytovaná ambulantná služba a ďalším 24 klientom bude poskytovaná pobytová forma v novostavbe na Račianskej, ale aj v zrekonštruovanej Strelkovej 2. Obe zariadenia budú plne vybavené a prispôsobené individuálnym potrebám klientov.

Celkové náklady na tieto dva podporené projekty sa pohybujú na úrovni 7,5 milióna eur.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM