Správy

Výstavba bratislavského obchvatu oficiálne odštartovala

Výstavba obchvatu Bratislavy, ktorý má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, sa oficiálne začala.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba bratislavského obchvatu oficiálne odštartovala
16
Galéria
Zdroj: TASR

Dnes ju slávnostným poklepaním základného kameňa odštartoval minister dopravy Árpád Érsek v Šamoríne.

Obchvat uľahčí občanom dopravu

„Táto cesta bude tá, ktorá nielen tu, ale všade v okolí pomôže občanom, ktorí sedia skoro štyri hodiny denne v autách a rozmýšľajú nad tým, čo ďalej. Či sa odsťahovať odtiaľto, alebo ostať tu,“ uviedol Érsek na dnešnej tlačovej konferencii.

Rýchlostná cesta R7 má totiž spolu s diaľnicou D4 pomôcť obyvateľom obcí okolo hlavného mesta, ktorí denne dochádzajú do Bratislavy. Odľahčiť sa má predovšetkým tranzit na ceste prvej triedy I/63.

Na trase budúcej cesty už dodávateľ stavby odštartoval archeologické prieskumné práce a s riadnou výstavbou by sa malo začať v marci budúceho roku. „Čakáme už na marec, kedy začnú v plnom rozsahu stavať cestu,“ avizoval Érsek.

Dokončený do roku 2010

Zástupca spoločnosti Cintra, ktorá je na čele konzorcia dodávateľov projektu, Jaime Lamela uviedol, že počas nasledujúcich týždňov budú nielen žiadať o povolenia, ale zároveň budú v každej dotknutej obci vysvetľovať harmonogram výstavby.

Celý projekt má byť dokončený v októbri 2020, ale po rýchlostnej ceste R7 by mali autá začať jazdiť už v apríli 2020.

Minister Érsek očakáva, že sa tieto termíny podarí splniť. Momentálne už sú stavbári v miernom sklze, ale podľa šéfa rezortu dopravy sú zatiaľ schopní dodržať celkový harmonogram.

Zmluvu na obchvat Bratislavy podpísal štát s víťazným konzorciom na čele so španielskou spoločnosťou Cintra v máji tohto roku. Firma má obchvat postaviť a prevádzkovať pri ročnej splátke štátu vo výške 52,8 milióna eur, čo má po 30 rokoch Slovensko vyjsť aj po zohľadnení inflácie na 1,76 miliardy eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM