Kultúra Rôzne

Výstava Sedím na vedení a je mi dobre, upozorňuje na tisíce kilometrov nebezpečenstva

Výstavu projektu LIFE Energia s názvom Sedím na vedení a je mi dobre otvorili v átriu Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Sedím na vedení a je mi dobre, upozorňuje na tisíce kilometrov nebezpečenstva
4
Galéria
Zdroj: Facebook

Vernisáž, ktorá sa konala pri príležitosti Svetového dňa zvierat, uviedol štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla. Expozícia originálnym spôsobom znázorňuje dôsledky používania elektriny na vtáctvo.

Ako sa cítia vtáky

Počas dvoch rokov ju verejnosti predstavia vo viacerých mestách na Slovensku. „Výstava umožňuje ľuďom sadnúť si na elektrické vedenie a vyskúšať si, ako sa cítia vtáky, keď sú bezpečne usadené na elektrickom vedení,“ uviedla Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Interaktívna výstava zároveň prináša informácie o vzťahu vtáctva a elektrických vedení. Hovorí o tom, čo spôsobuje to, že všetci používame elektrickú energiu, bez ktorej si už život nevieme predstaviť.

Do domácnosti sa privádza prostredníctvom drôtov, ktoré sú umiestnené do krajiny a vtáky do nich narážajú, dosadajú na vedenia alebo stĺpy, ktoré môžu byť pre ne nebezpečné.

„Prináša informácie o tom, že na Slovensku máme výnimočný stav v tom, že všetky energetické spoločnosti pôsobiace na Slovensku prejavujú zodpovedné podnikanie a prístup. Už viac ako 20 rokov aktívne spolupracujeme so všetkými energetikmi, spolupráca je výborná a závidia nám ju aj v zahraničí,“ poznamenala manažérka projektu.

Čítajte aj: Pri Čunove rastie pozorovateľňa vtáctva, z ktorej dovidíte až na Vtáčí ostrov

Tisíce kilometrov nebezpečenstva

Sieť elektrického vedenia má na Slovensku dĺžku 35-tisíc kilometrov. Od 90. rokov minulého storočia sa inštalujú prvky, ktoré vtáctvo chránia pred zásahom prúdom. Od roku 2014 Ochrana dravcov na Slovensku realizuje projekt LIFE Energia, ktorý zmapoval 7-tisíc kilometrov vedení v 13 chránených vtáčích územiach.

„Na drôty sa umiestňujú prvky, ktoré zabezpečia, že vták si vedenie všimne v dostatočnom predstihu, vďaka tomu sa mu stihne vyhnúť, nedôjde k nárazu a vták prežije,“ doplnila Deutschová s tým, že ročne sa tak zachráni viac ako 600 vtákov, ich spoločenská hodnota je 1,5 milióna eur.

Sadnite si na vedenie

Hlavnú časť výstavy tvorí fotostena. Je to priestor, v ktorom sa návštevníci môžu odfotografovať sediac na vedení, pozadie dotvára vtáctvo – haja červená a bocian biely. V zadnej časti je informačná časť – infografika popisuje túto problematiku od začiatku a prináša aj riešenia. Výstava je určená širokej verejnosti.

„Každému kto sa pýta, ako vplýva náš každodenný život na živočíchy, vtáky a ako môžeme prispieť k tomu, aby sme to zlepšili. Čo sa dá robiť inak, ako môžeme prejaviť viac rešpektu a žiť v súlade s tým, čo nás obklopuje,“ dodala Lucia Deutschová.

Organizátorom záleží na ochrane životného prostredia, svedčia o tom aj zvolené obnoviteľné materiály. „Výstava je vyrobená z dreva, z papiera a z kovu. Veľmi dôležité je aj to, že výstavu navrhol architekt zo Slovenska a bola vyrobená na Slovensku,“ podčiarkla PR manažérka Ochrany dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová.

Expozícia v átriu hlavnej budovy MŽP SR na Námestí Ľ. Štúra potrvá do 14. októbra, prístupná je počas pracovných dní od 10.00 do 15. hodiny.

Čítajte aj: Havrany, kavky a vrany sú šedou eminenciou bratislavských sídlisk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM