KAW Rôzne Správy

Havrany, kavky a vrany sú šedou eminenciou bratislavských sídlisk

Stretávame ich každý deň. Pozorujeme, ako sa bijú o potravu, hromžíme, keď nám „poznačia“ auto. Sú súčasťou sídliskového života.

Ilustračný obrázok k článku Havrany, kavky a vrany sú šedou eminenciou bratislavských sídlisk
Foto: Katarína Winklerová

Vtáky s tmavým perím si často mýlime. Vranu nazývame krkavcom, kavku havranom a podobne. Pritom sa dajú celkom ľahko odlíšiť. Spomínané tvory sú navyše veľmi inteligentné.

Majestátny havran

Medzi bratislavskými domami často posedávajú havrany. Majú lesklé perie s modrastým nádychom. Rozoznáte ich aj podľa sivého zobáka a operenia na nohách. Ich obľúbeným miestom sú stromy v okolí kontajnerových stojísk. Dokážu vymyslieť dômyselný postup, ako sa dostať k potrave. Dokonca použiť drôtik či šnúrku.

Vrany, havrany, krkavce, kavky a tiež sojka, straka a orešnica patria do čeľade krkavcovitých vtákov.

Žijú v kŕdľoch, kde má každý svoju úlohu a v prípade nebezpečenstva vyšle varovné krákanie. Najpočetnejšie kŕdle vytvára havran čierny. Na Slovensku sa s ním možno stretnúť celoročne. Začiatkom októbra začnú nad Slovenskom krúžiť kŕdle havranov z Ruska, Ukrajiny či Bieloruska. Chodia k nám prezimovať. Havrany možno pozorovať priamo v mestách, na poliach či v orechových alejach.

Čítajte aj: Záchrana belorítok na Moste SNP: Vtákom zabezpečia stavebný materiál na nové hniezda

Dôvtipná vrana

Vrana čierna je menšia ako havran, meria okolo 45 centimetrov a jej zobák je tmavý. V našich končinách veľmi často natrafíte aj na vranu sivú s čiernymi krídlami, hlavou a chvostom, zvyšok tela má sivý.

Sú rovnako ako havrany veľmi inteligentné. Ak nedokážu silou svojho zobáka rozbiť napríklad orech, vyletia s ním do výšky a pustia ho na asfalt. Ak sa pokus nevydarí, hodia orech pod kolesá auta, ktoré ho rozdrví.

Verné kavky

Kavka je menšia príbuzná vrany. Meria približne tridsať centimetrov. Jej perie je čierne, ale keď sa lepšie prizriete, zbadáte aj sivý odtieň. Okrúhlu hlavu zdobí čierny zobák.

Ak by ste kavku chovali v zajatí a vycvičili ju, je schopná naučiť sa rozprávať a opakovať slová. Podobne ako ostaté druhy z tejto čeľade, tvorí páry na celý život.

Všetky voľne žijúce vtáky sú chránené!

Môže sa stať, že neďaleko domu nájdete chorého alebo zraneného vtáka. Ochranári upozorňujú, že akúkoľvek manipuláciu s vtáctvom je potrebné konzultovať s odborníkmi, či už zo štátnych alebo z mimovládnych inštitúcií.

„Postup totiž neraz závisí aj od druhu vtáka, miesta nálezu a mnohých ďalších okolností. Všetky u nás voľne žijúce vtáky sú zároveň chránenými živočíchmi a každý nález je potrebné bezodkladne oznámiť orgánu ochrany prírody, ktorý zároveň určí ďalší postup,“ zdôrazňujú ochranári z organizácie Slovenská ornitologická spoločnosť / BirdLife Slovensko.

Kontakt na odborníkov, ktorí sa vtákom profesionálne venujú, nájdete aj na stránke vtaky.sk.

Čítajte aj: Nemilosrdná Bratislava: Dážďovníky hynú pri zatepľovaní

Vrany, havrany, kavky
7
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM