ts Rôzne

Pri Čunove rastie pozorovateľňa vtáctva, z ktorej dovidíte až na Vtáčí ostrov

Regionálne centrum ochrany prírody Bratislava už čoskoro otvorí novú pozorovateľňu vtáctva, vďaka ktorej budeme môcť nahliadnuť do sveta operencov.

Ilustračný obrázok k článku Pri Čunove rastie pozorovateľňa vtáctva, z ktorej dovidíte až na Vtáčí ostrov
Zdroj: ŠOP SR

Otvorenie novej rozhľadne na Kamzíku potešilo mnohých Bratislavčanov. V týchto dňoch už finišujú práce aj na novej pozorovateľni vtáctva pri Čunove.

Užite si výhľad

Ako nás informoval Martin Obuch zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej Republiky (ŠOP SR), pozorovateľňa bude prístupná všetkým návštevníkom bez rozdielu. „Bude slúžiť na pozorovanie vtáctva na Dunaji, či už počas migrácie alebo aj počas hniezdenia, ale určite spestrí program aj návštevníkom, ktorí si môžu užiť aj pekný výhľad na Dunaj,“ upresnil Obuch.

Ak sa vám zacnie za prírodou a vtáčou ríšou, pozorovateľňu nájdete pri Čunove na Hrušovskej. Pozorovateľňa bude mať 2 úrovne s kapacitou 6 až 10 osôb. Na ploche piatich metrov sa tiahne do výšky 6 metrov.

Stavba je umiestnená na plytkom výbežku do Hrušovskej zdrže pri vodnom diele Gabčíkovo v jej západnej časti. „Hrušovská zdrž je jedným z miest, kde sa zhlukujú vtáky zo Slovenska, ale aj zo severu pred migráciou. Počas roku je tu rovnako veľa vtáčích druhov, ktoré tu tiež hniezdia,“ vysvetľuje Obuch.

Ako ďalej uvádza, z tohto miesta dovidíte aj na nocovisko kormoránov malých a rovnako aj na Vtáčí ostrov, kde počas leta hniezdi veľké množstvo čajok, ale aj iných druhov vtákov.

Čítajte aj: Dunajské luhy sú domovom pestrej ríše desaťtisícov vzácnych vtákov

Dunajské luhy a vtáctvo
7
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife

Hrušovská zdrž

„Hrušovská zdrž patrí medzi najvýznamnejšie zimoviská vodného vtáctva v strednej Európe. Obzvlášť v tuhých zimách vyniká výhoda nezamŕzajúceho Dunaja najviac, keď je zdrž viac-menej jedinou lokalitou na Slovensku, ktorá nezamŕza a kde sa dajú pozorovať tisícové kŕdle vodných vtákov,“ približuje územie Lukáš Skurka, lesník, CHKO Dunajské luhy, ŠOP SR.

Podľa Skurku je najlepším obdobím na pozorovanie vtákov na Hrušovskej zdrži december – február, hlavne ak panujú tuhé zimy. Veľké kŕdle je možné pozorovať aj koncom októbra a začiatkom novembra, druhové spektrum však býva chudobnejšie a hlavne chýbajú vo väčšom počte severské a morské druhy, kvôli ktorým sa tu najviac oplatí ísť (turpany, chochlačky morské, kormorány malé).

„Zaujímavým obdobím je aj neskorá jarná migrácia. Kvôli ťahu čoríkov a čajok malých sa oplatí lokalitu navštíviť aj koncom apríla (posledné dni) a začiatkom mája. Počas letných prázdnin, v júli a auguste, je lokalita v dôsledku vysokej návštevnosti takmer bez vtákov a vtáky sa zdržujú len v okolí Vtáčích ostrovov.“

Do okolia Vtáčích ostrovov je vstup počas hniezdenia zakázaný, aby nedochádzalo k vyrušovaniu hniezdnych kolónií. S použitím statívových ďalekohľadov však možno vtáky bezpečne pozorovať z brehu, alebo pozorovateľne aj na týchto ostrovoch.

ŠOP SR vysúťažila firmu CANSTAV, s. r. o., ktorá pozorovateľňu stavia od septembra tohto roku. V týchto dňoch by už mala byť hotová, ešte musí prebehnúť kolaudačné rozhodnutie. Kvôli nepriaznivému počasiu bolo ukončenie prác trošku posunuté. Výstavba a realizácia bola v rámci projektu „Ochrana a obnova území NATURA 2000 v cezhraničnom regióne Bratislavy – LIFE 10 NAT/SK/080“.

Čítajte aj: Nová rozhľadňa pod Kamzíkom je oficiálne otvorená, výhľad však veľmi neočaril

Pozorovateľňa vtáctva - Čunovo
3
Galéria
Zdroj: ŠOP SR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM