Kultúra

November 89: Nulová bankovka, výstava aj 3D projekcia na fasáde Bratislavského hradu

Vďaka spolupráci s mnohými inštitúciami a desiatkami súkromných osôb obsahuje expozícia dodnes nevystavované predmety, ktoré sú doplnené multimediálnymi prvkami.

Ilustračný obrázok k článku November 89: Nulová bankovka, výstava aj 3D projekcia na fasáde Bratislavského hradu
14
Galéria
Zdroj: TASR

Udalosti Novembra '89 si SNM – Historické múzeum pripomenie počas nadchádzajúceho víkendu viacerými sprievodnými podujatiami.

Cesta k slobode

Slovenské národného múzeum (SNM) – Historické múzeum otvorilo vo štvrtok (14. 11.) výstavu s názvom N89 Cesta k slobode, ktorá predstavuje kľúčové udalosti Novembra '89. Inštalovaná je na 3. poschodí Bratislavského hra­du.

Začiatok výstavy je zasadený do polovice 80. rokov 20. storočia a návštevník má možnosť spoznať alebo si pripomenúť hlavné obmedzenia slobody v komunistickom Československu. „Demokraciu a slobodu dnes vnímame ako samozrejmosť. Výstavou by sme radi poukázali aj na to, že každý jednotlivec má možnosť svojimi činmi a rozhodnutiami ovplyvniť ich mieru a podobu,“ približuje spoluautorka výstavy Lenka Lubušká z SNM – Historického múzea.

Vďaka spolupráci s mnohými inštitúciami a desiatkami súkromných osôb, môže návštevník výstavy vidieť aj dodnes nevystavované predmety, ktoré sú doplnené multimediálnymi prvkami. Cesta za slobodou je ukončená prvými slobodnými voľbami a symbolicky aj zničením Pamätníka Klementa Gottwalda, ako i premenovaním Gottwaldovho námestia na Námestie slobody.

„Bol to práve pád komunistického režimu v novembri 1989, ktorý nám vydláždil cestu k slobode. Nepochybne ide o jeden z najvýznamnejších míľnikov moderných slovenských dejín,“ dodáva Peter Jašek z Ústavu pamäti národa (ÚPN).

Nulová bankovka

Ako informovala vedúca oddelenia prezentácie Andrea Litváková, v sobotu (16. 11.) sa začne predaj nulovej euro bankovky s motívom Nežnej revolúcie. Bankovku bude možné kúpiť v múzejnom obchode pod Čestným nádvorím na Bratislavskom hrade od 9:00 hod.

3D projekcia aj historické vozidlá

Veľkoplošná 3D projekcia, tzv. video mapping pod taktovkou Ústavu technológií a inovácií, sa premietne na fasáde Bratislavského hradu v nedeľu (17. 11.) o 18:00, 19:00 a 20:00 hod. Mapping symbolicky zobrazuje atmosféru a emócie revolučných dní.

V nedeľu sa v uliciach Bratislavy ocitne deväť historických a retro vozidiel, ktoré jazdili v Bratislave v 80. rokoch. Pôjde aj o tie vozidlá, aké pred 30 rokmi vozili študentov na protesty.

„SNM – Historické múzeum v spolupráci s Dopravným podnikom vypraví vozidlá, oblepí ich dobovými plagátmi a vypraví smerom na Bratislavský hrad,“ dodala s tým, že historické trolejbusy a autobus budú premávať na Špeciálnej linke N89 po trase Nemocnica sv. Michala – Medická záhrada – Kollárovo námestie (Vysoká) – Hodžovo námestie – Bratislavský hrad – Červený kríž – Horský park Búdková. Jazdiť budú zadarmo v 20-minútovom intervale od 12:00 do 18:00 hod.

Historické električky budú premávať na okružnej linke s rovnakým označením N89 po trase: SND (Hviezdoslavovo námestie) – Námestie SNP – Obchodná – Vysoká (Kollárovo námestie) – Blumentál – Vazovova – Špitálska – Námestie SNP – tunel – Most SNP – SND. Jazdiť budú zadarmo v 20-minútovom intervale od 12.00 do 18.00 h. Okrem toho budú vypravené dve súpravy retro električiek Tatra T3M a T3SUCS na bežné linky 3 a 9, ktoré prepájajú Raču s centrom mesta a Ružinovom.

Unikátne fotografie: Nežná revolúcia
14
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM