Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Víkend bude patriť folklóru aj nežným spomienkam na November 89

Cez víkend nuda nehrozí! Pestrý program ponúkne Deň zatvorených hraníc, Ružinovský folklórny festival aj bábkové popoludnie venované spomienkam na Nežnú revolúciu.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Víkend bude patriť folklóru aj nežným spomienkam na November 89
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Uvedenie Námestia Nežnej revolúcie

Hlavné mesto pozýva na oficiálne uvedenie Námestia Nežnej revolúcie. Námestie bude slávnostne pomenované na pripomenutie 30 rokov od Novembra 1989, čím odkaz Nežnej revolúcie zostane v Bratislave natrvalo. Je to udalosť hodná prejavu úcty pre generáciu našich rodičov a starých rodičov. Na slávnostnom otvorení sa prihovoria primátor Matúš Vallo, Martin Bútora, Ján Budaj, Zuzana Mistríková a Juliana Horváthová. Na záver vystúpi Juraj Benetin.

sobota / námestie pred Starou Tržnicou / 17:30 hod.

Ružinovský folklórny festival

Okrem vystúpení je pripravený aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého návštevníci ochutnajú tradičné dobroty starých mám, ukážku remesiel, predaj tradičných výrobkov a ľudovú hudbu. Pre rodiny s deťmi budú pripravené tvorivé a náučné dielne. Každý, kto príde na festival, si bude môcť urobiť selfie fotografiu v tradičnej slovenskej izbe.

sobota / DK Ružinov / od 14:00 hod.

Víkend zatvorených hraníc

V nedeľu sa symbolicky zatvoria hranice medzi slovenskou a rakúskou stranou na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý sa opäť stane spomienkovým miestom na obete režimu Železnej opony. Hranice sa symbolicky uzatvoria ráno o 10:00 hod. a opäť sa otvoria o 18:00 hod..

Cez hranice sa bude možné dostať len s „cestovnou doložkou“, ktorú vám organizátori pomôžu na mieste vybaviť. Vyvrcholením spomienkového podujatia bude sviečkový pochod k Pamätníku „Obetí železnej opony“, ktorý sa začne o 17:00 hod. čítaním mien obetí železnej opony.

nedeľa / Cyklomost slobody, Devínska Nová Ves / od 10:00 hod.

„Revolučné“ vozidlá v uliciach Bratislavy

Bratislavská MHD bola pred 30 rokmi neoddeliteľnou súčasťou Nežnej revolúcie. Po celom meste vtedy premávali autobusy, električky i trolejbusy vyzdobené vlajkami a oblepené veľkými nápismi, ktoré burcovali verejnosť proti vláde totalitného režimu. V nedeľu bude v uliciach mesta až 9 historických a retro vozidiel, aké jazdili v Bratislave v 80. rokoch. Dokonca pôjde aj presne o tie vozidlá, aké pred 30 rokmi vozili študentov na protesty. Viac sa dozviete TU.

nedeľa / ulice Bratislavy / od 12:00 do 18:00 hod.

Mama Fest v Jarovciach

Rodinný jesenný predajno – výstavno – edukačný festival s dobrou kávou, koláčom a nádychom Vianoc. Návštevníkov čaká bohatý program a rôzni predajcovia. Môžete sa zúčastniť aj cvičenia a zaujímavých prednášok.

nedeľa / kultúrny dom Jarovce / od 9:00 do 17:00 hod.

Nežné RozHranie

V Bratislavskom bábkovom divadle strávia deti a ich rodičia nedeľu tvorivo, nežne a každý po svojom. Program bude venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie. V divadle zatočíte so šeďou neslobody a všeličo sa dozviete. Podrobný program nájdete TU.

nedeľa / Škultétyho 5 / 14:00 do 17:30 hod. / vstup voľný

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM