Kultúra

Výstava Plavba na Dunaji hovorí aj o problémoch

Dozviete sa viac o histórii plavieb a tiež o tom, ako sa zabezpečuje plynulá a bezpečná prevádzka lodí.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Plavba na Dunaji hovorí aj o problémoch
Zdroj: TASR

Výstavu s názvom „Plavba na Dunaji – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p. správca vodnej cesty“ dnes sprístupnili v átriu Ministerstva životného prostredia SR. Expozícia približuje verejnosti prierez činností, ktoré na našom, 172 km úseku dunajskej vodnej cesty vykonáva SVP, štátny podnik, konkrétne práce závodu Dunaj, odštepný závod Bratislava.

Výstava prezentuje i históriu plavby na Dunaji, ale najmä jednotlivé činnosti zabezpečujúce plynulú a bezpečnú plavbu. Patria medzi ne opravy brehových opevnení, smerových stavieb, ale tiež bagrovanie brodov, vytyčovanie plavebnej dráhy, odstraňovanie prekážok v plavebnej dráhe, či umiestňovanie a údržba plavebných a brehových znakov.

„Plavba na Dunaji je bezplatná, ale pre SVP to spôsobuje, že podnik hospodári takmer každý rok so stratou,“ uviedol na vernisáži generálny riaditeľ SVP, š. p. Marián Supek a priblížil činnosti rezortnej organizácie MŽP SR – napríklad osádzanie pobrežných znakov, plavebných znakov priamo v toku, či zabezpečovanie šírky a hĺbky plavebnej dráhy.

„Súvisí to najmä s bagrovaním nánosov, ktoré sa najmä po opatreniach, ktoré urobila rakúska strana, veľmi negatívne prejavujú aj v oblasti Bratislavy, či už sú to brodové úseky pri Kameňolome Devín, alebo tesne pod mostami v Bratislave, kde dochádza k enormnému usadzovaniu splavenín v koryte Dunaja, alebo v zdrži Hrušov,“ poznamenal Supek.

Výstava potrvá do 24. júna a je predzvesťou Medzinárodného dňa Dunaja, ktorý si všetky európske krajiny pozdĺž veľtoku pripomenú 29. júna. Dunaj je druhá najdlhšia rieka v Európe. O svojich 2857 km sa delí s desiatimi štátmi.

Čítajte aj: O výstavu holandskej výtvarníčky v Danubiane je obrovský záujem

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM