Kultúra

FOTO: Na Bratislavskom hrade môžete obdivovať historický nábytok a zahrať sa pri tom na detektíva

Na výstave zreštaurovaného nábytku nechýbajú ani pekné kúsky ľudového nábytku, interiérové doplnky či hodiny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Bratislavskom hrade môžete obdivovať historický nábytok a zahrať sa pri tom na detektíva
10
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu nábytku z rôznych historických období si môžete pozrieť aktuálne v Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade. Na výstave nechýbajú ani pekné kúsky ľudového nábytku, interiérové doplnky či hodiny.

Zreštaurované skvosty

Na výstave nájdete slohový i ľudový nábytok, ktorý prešiel revitalizáciou a následne digitalizáciou. Väčšina z viac ako sto vystavených exponátov je zreštaurovaná.

Reštaurátori svoje umenie využili najmä v rokoch 2016 až 2018, keď SNM vynaložilo nemalé finančné prostriedky na obnovenie a ošetrenie 58 kusov nábytku. Nábytok vtedy reštauroval Pamiatkový úrad SR — Oblastný reštaurátorský ateliér Levoča.

„Koncepcia výstavy Nábytok v múzeu prezentuje nábytok rozdelený do skupín podľa témy predstavujúcej základné odborné múzejné činnosti so zbierkovými predmetmi. Výstava odhaľuje procesy a cestu zbierkového predmetu v múzeu, kým sa môže prezentovať ako exponát,“ približujú expozíciu jej tvorcovia.

Hravá výstava

Na výstave spoznáte aj digitálne technológie, ktoré približujú proces reštaurovania. Výstavu tiež spestrí ukážka inšpirácie ľudovými prvkami v súčasnom umení v podobe troch svetelno-zvukových objektov „ECHO“ výtvarníka Mareka Kvetana.

V rámci expozície môžete zažiť aj radosť z hry a poznávania. Pre malých aj veľkých pátračov je pripravená detektívna hra. Úlohou návštevníkov je odhaliť predmet na základe kľúčových slov. Podrobné inštrukcie k hre nájdete priamo vo výstave.

Výstava Nábytok na Bratislavskom hrade
10
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM